Novice

Audi SQ8 bo na cestah prihodnje leto

Prestižni križanec, ki bo v vrhu Audijeve ponudbe v tem segmentu, bo najprej na voljo s 4,0-litrskim V8 dizelskim motorjem in hibridno tehnologijo.

Kljub vse strožjim ekološkim kriterijem so se pri Audiju odločili ponovno dokazati, da dizelska tehnologija še ni za odmet. Njihovo novo admiralsko ladjo namreč poganja štirilitrski V8 TDi motor z dvema turbinama, dopolnitev pogonskega sklopa pa predstavlja 48 V sistem blagega hibrida, ki omogoča do 40 s jadranja ob izključenem motorju v razponu hitrosti med 55 in 160 km/h, za krajše razdalje pa naj bi bila do hitrosti 22 km/h možna tudi vožnja zgolj na električni pogon. Hibridna pomoč naj bi poleg uglajenega delovanja pripomogla tudi k manjši porabi goriva.

Pogonski sklop z močjo 435 KM in 900 Nm navora naj bi orjaka, ki tehta 2,4 tone, pognal iz mirovanja do 100 km/h v 4,8 s. Večino navora, ki se na cesto prenaša preko 8-stopenjskega samodejnega menjalnika in pogona na vsa štiri kolesa, pa lahko koristimo že od 1.000 vrtljajev/min. naprej.

Mogočen videz zunanjosti je v skladu s sodobnimi oblikovalskimi smernicami znamke, medtem ko športni značaj poudarjajo 21-palčna platišča in štiri izpušne cevi s srebrnimi zaključki. Za varno zaustavitev bodo skrbeli zavorni koluti iz zmesi keramike in ogljikovih vlaken kot del serijske opreme. Brezhibno lego na cesti bo zagotavljal sistem prilagodljivega zračnega vzmetenja (Drive Select Dynamic Handling System), ob doplačilu pa naj bi si bilo moč omisliti tudi štirikolesno krmiljenje.

Notranjost Audija SQ8 so si oblikovalci zamislili kot kombinacijo športnosti in prestiža, usnje in alkantaro pa so popestrili z dodatki iz aluminija in stopalkami iz nerjavečega jekla. Vozniku in potnikom bo seveda na voljo vrsta najmodernejših tehnoloških pripomočkov za povezljivost in zabavo, ki jih bo moč nadzorovati preko kombinacije dveh zaslonov na dotik. Vozniku, ki mu bo v pomoč množica naprednih asistenčnih sistemov, bo informacije podajal Audijev sistem virtualnega kokpita, tokrat s posebnim grafičnim vmesnikom, ki bo poudarjal gensko zasnovo Audijevih modelov pod črko S.

Dizelska različica naj bi bila na voljo le na evropskih trgih in v Veliki Britaniji, medtem ko naj bi za ostale trge, vključno z ameriškim, pripravljali bencinsko različico podobnih zmogljivosti. Cene naj bi se pričele pri 100.000 evrih.

Avtomobilizem.com (Vir: Carcsoops, Autocar. Foto: Audi.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Električni Ford Mustang prihaja v Goodwood
BMW Vision M Next predstavlja prihodnost vozne dinamike znamke