Novice

Avtonomni avtomobili v množični uporabi do konca desetletja

Izvršni direktor Volkswagna je mnenja, da bodo kljub številnim izzivom avtonomni avtomobili del vsakdanjega prometa do leta 2030.

Kljub temu, da je v sodobnih vozilih na voljo vrsta naprednih asistenčnih sistemov, le-ti še vedno ne morejo nadomestiti voznika v vsakdanjem prometu. Po mnenju Thomasa Schäferja naj bi se to že kmalu spremenilo, saj predvideva, da bodo avtonomni avtomobili množično v uporabi že konec tega desetletja.

Po besedah izvršnega direktorja znamke Volkswagen je tehnologija že na voljo in jo uspešno preizkušajo v Hamburgu in Münchnu. Po trenutnih načrtih naj bi leta 2025 v Hamburgu pričeli ponujati taksi storitve z avtonomnimi modeli ID. Buzz, ki jih trenutno že preizkušajo v vsakdanjem prometu.

Dodaja še, da so stroški izdelave takšnega vozila zaradi majhnega števila primerkovl zaenkrat še zelo visoki, precej zahtevni pa so tudi postopki pridobivanja dovoljenj, saj je težko dokazovati, da se tehnologija bolje obnese pri vožnji od voznika.

Poleg tega, da ima vsaka država svoje kriterije in zahteve, avtomobilske proizvajalce pred pričetkom množične uporabe čaka kar precej izzivov. Ti so, poleg pridobivanja dovoljenj, povezani tudi s tehnološko platjo delovanja kamer in zmogljivostjo sistemov za zbiranje in obdelavo podatkov, pomemben faktor pa je še zmanjševanja porabe energije za njihovo delovanje.

Pri Volkswagnu naj bi avtonomno tehnologijo najprej uporabili na področju lahkih komercialnih vozil, pri katerih bi se ob več možnostih njihove uporabe hitreje povrnila vložena sredstva, že uveljavljeno tehnologijo pa bi kasneje pričeli vgrajevati tudi v osebne avtomobile. Glede na to, da je podjetje Argo AI prenehalo s poslovanjem, bo Volkswagen pri razvoju avtonomnih tehnologij še naprej sodeloval s podjetji Bosch, Cariad in Horizon Robotics.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops. Foto: Volkswagen.)

Mnenja uporabnikov

2 komentarjev za "Avtonomni avtomobili v množični uporabi do konca desetletja"


2 meseci 5 dni nazaj

ZF!

xxl
2 meseci 6 dni nazaj

Upam, da nikoli ne bom primoran sedeti v takšnem vozilu.

 
Reinkarnacija koncepta Hyundai Pony
Nissan širi ponudbo z modelom Townstar