Novice

Raven sprejemanja avtonomnih tehnologij še vedno na nizki ravni

Glede na rezultate raziskave podjetja JD Power je zaupanje v avtonomne tehnologije še vedno na precej nizki ravni, medtem ko se splošna sprejetost električnih avtomobilov povečuje.

Raziskavo so izvedli med več kot 5.000 uporabniki, ki so podali svoje mnenje glede uporabe avtonomnih in električnih vozil. Indeks zaupanja (Mobility Confidence Index) v avtonomna vozila je še vedno precej nizek (36 od 100), saj naj bi le 36 odstotkov vprašanih zaupalo tovrstnim tehnologijam.

Razlogov naj bi bilo več, v največji meri pa bi se anketiranci počutili nelagodno med vožnjo z avtonomnim avtomobilom, poleg tega pa naj bi jih bilo strah souporabe cestne infrastrukture z avtomobili brez voznika. Nelagodje najverjetneje izhaja iz precejšnjega nezaupanja avtonomnim tehnologijam, saj naj bi 71 odstotkov anketiranih skrbele morebitne okvare sistemov in tehnične napake, medtem ko jih je 57 odstotkov izrazilo zaskrbljenost zaradi morebitnega zlonamernega vdora v sistem.

Več kot polovica vprašanih (55 odstotkov) naj bi skrbela tudi odgovornost v primeru morebitnega trčenja. Kljub zgornjim rezultatom pa le ni vse tako črno, saj naj bi bilo 65 odstotkov sodelujočih naklonjenih uporabi avtonomnih avtomobilov, nezaupljivost preostalih pa najverjetneje izhaja iz pomankanja informacij. Na splošno naj bi kar 66 odstotkov vprašanih potrdilo, da ne poznajo tega področja oziroma da je njihova informiranost pomanjkljiva.

Očitno je področje električnih vozil anketirancem bolj domače, saj naj bi bil indeks zaupanja v tem primeru 55 od 100. Kljub dejstvu, da je uporaba električnih avtomobilov bolj prijazna do okolja, pa se kar nekaj uporabnikov še ne bi odločilo za nakup električnega avtomobila, predvsem zaradi manjše uporabnosti v primerjavi z avtomobili na klasičen pogon, nekateri pa tudi zaradi cene. Še vedno jih namreč skrbita nezadostna polnilna infrastruktura in omejen doseg, kljub dejstvu, da se proizvajalci trudijo širiti mrežo polnilnic. Povečuje se tudi doseg električnih avtomobilov, saj naj bi že veliko modelov zmoglo preko 300 km z enim polnjenjem. Pomemben dejavnik pri odločitvi za uporabo električnega avtomobila je tudi hitrost polnjenja, 74 odstotkov vprašanih naj bi namreč bilo pripravljeno čakati največ pol ure ali manj na polnjenje, ki bi omogočalo dobrih 300 km dosega.

Avtomobilzem.com (Vir: Carscoops. Foto: Waymo, Volkswagen.)

Mnenja uporabnikov

4 komentarjev za "Raven sprejemanja avtonomnih tehnologij še vedno na nizki ravni"


cashy
4 leta 8 meseci nazaj

“Kljub dejstvu, da je uporaba električnih avtomobilov bolj prijazna do okolja…” – tole mišljenje se mi zdi preveč ozko usmerjeno. Bolj primerno bi bilo primerjanje celega življenjskega ciklusa avtomobila od izdelave do razgradnje. V kolikšni meri obremeni okolje električni avto, v kolikšni pa avto z motorjem na notranje izgorevanje? Poleg tega tudi vir energije za električne avte. Prihaja elektrika iz obnovljivih virov energije, nuklearne energije, termoelektrarne? Kako obremenjujoča za okolje je proizvodnja energije za električne avte?

xxl
4 leta 8 meseci nazaj

Oba očitno postavljamo vprašanja brez odgovorov. Sicer, nisva edina, ampak, tako, kot globalno segrevanje, koga briga, glejte butaste nadaljevanke in showe po tv, tam so z razlogom.

cashy
4 leta 8 meseci nazaj

Verjamem, da odgovori so, ne verjamem pa, da je “stricem iz ozadja” v interesu, da se razkrijejo javnosti, oz. da se spodbuja širjenje resničnih informacij. Predvidevam, da so tako škodljive za okolje in ljudi, da bi javnost hitro odrekla podporo elektrifikaciji voznega parka, kot se izvaja sedaj.

xxl
4 leta 8 meseci nazaj

Avtonomna vozila niso vsepovsod uporabna, v mestu morda, v veliko situacij pa ne. Koliko vas je, primer, zdaj na morju? Uporabljate avto za prevoz na divje plaže in vseh rekvizitov, katere potrebujete? Kje boste parkirali, kako se boste izognili drugemu vozilu na oskem makadamu? Zamislite si zdaj, avtonomno vozilo, verjetno v souporabi, kako bi to funkcioniralo? Ali me kdo sploh razume, kaj hočem povedati? Vsakodnevne situacije, odločanje v trenutku, svoboda gibanja, temu avtonomno vozilo in umetna intiligenca ne bo kos. Govorim o avtih brez možnosti poseganja v njegovo delovanje.

 
Bo Porsche letno prodal več električnih Taycanov kot klasičnih 911?
Prvi prototip modela Ford GT40 Roadster na dražbo v Montereyu