Novice

Bosta morala Nissan in Mitsubishi plačati odškodnino Carlosu Ghosnu?

Proti avtomobilskima proizvajalcema je Ghosn namreč vložil tožbo, s katero zahteva 15 milijonov evrov odškodnine.

Tožbo je vložil na sodišču v Amsterdamu, v državi, ki naj bi si jo leta 2012 izbral za svojo davčno rezidenco, na Nizozemskem pa naj bi bila registrirana tudi krovna družba alianse Nissan – Mitsubishi. Po tamkajšnji zakonodaji naj bi bilo namreč potrebno pred razrešitvijo vodilnim v podjetju obrazložiti morebitne obtožbe ter predložiti obstoječe dokaze. Glede na to, da naj se ne bi nič od tega zgodilo, so se po besedah Laurensa de Graafa, Ghosnovega pravnega zastopnika, odločili tožiti Ghosnove bivše delodajalce. Na drugi strani Nissan in Mitsubishi trdita, da naj bi Ghosn preko neupravičenih izplačil prejel 9 milijonov dolarjev (8,02 milijona evrov).

Naj spomnimo, Carlos Ghosn je v začetku lanskega novembra pristal v japonskem priporu na podlagi obtožb glede finančnih malverzacij. Že od samega začetka je trdil da je nedolžen in žrtev zarote zahrbtnih sodelavcev, vendar so se obtožbe nato kar vrstile. Ob plačilu varščine v višini 4,5 milijona ameriških dolarjev (4,01 milijona evrov) in sprejetju določenih pogojev, je od letošnjega aprila na prostosti ter čaka na sojenje.

Datum sojenja zaenkrat še ni znan, po nekaterih informacijah pa naj se ne bi pričelo do prihodnjega leta. Ghosna naj bi, v primeru da bo obsojen po vseh petnajstih točkah obtožnice, čakala zaporna kazen v višini 15 let ter plačilo globe v znesku 150 milijonov jenov (1,25 milijona evrov).

Tožba, ki so jo pravni zastopniki Carlosa Ghosna podali na nizozemskem sodišču je trenutno pod drobnogledom pravosodnih oblasti, datum morebitne obravnave pa zaenkrat še ni znan.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops. Foto: Nissan.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Kupci Lexusovih modelov so zvesti znamki
BMW za iNext napovedal poligonalni volanski obroč