Novice

Finančna utaja trese tla pod nogami Carlosa Ghosna

Japonski avtomobilski proizvajalec Nissan namerava odpustiti enega najbolj vplivnih nož avtomobilske industrije Carlosa Ghosna zaradi obtožb na račun finančne utaje.

Japonske oblasti naj bi Carlosa Ghosna po zaslišanju aretirale zaradi kršenja japonske finančne zakonodaje. V preiskavi se je znašel tudi član upravnega odbora Greg Kelly, ki naj bi bil ravno tako vpleten. Skupno naj bi namreč prirejala podatke in prikrivala zneske lastnih prejemkov. Carlos Ghosn naj bi domnevno že od leta 2011 prijavljal občutno nižje prihodke, obtožujejo pa ga tudi nepravilne uporabe službenih sredstev v zasebne namene. Na Japonskem morajo direktorji japonskih podjetij ki zaslužijo več kot 100 milijonov jenov (775.000 evrov) od leta 2010 poročati o svojih zaslužkih, Ghosn pa naj bi v obdobju petih let prikril prejemke v vrednosti petih milijard jenov (39 milijonov evrov).

Nissan press conference GhosnHiroto Saikawa, izvršni direktor podjetja Nissan, je na uro in pol trajajoči tiskovni konferenci izrazil obžalovanje in razočaranje nad dejanji njihovega predsednika in ponudil oblastem popolno sodelovanje, obenem pa izrazil upanje, da to ne bo imelo vpliva na obstoj naveze Renault-Nissan-Mitsubishi. Objava je že povzročila precejšen padec delnic vpletenih podjetij, zaradi česar je družba podala formalno opravičilo vlagateljem.

V uradnem sporočilu za javnost so pri Nissanu med drugim še zapisali, da je do več mesecev trajajoče interne raziskave v podjetju, ki je sprožila aktualne dogodke, prišlo na podlagi prijave žvižgača. Za medije, ki so včeraj spremljali razvoj dogodkov, pa je presenetljiva predvsem hitrost, s katero se je razvila finančna afera, saj česar takšnega ni nihče pričakoval.

Carlos Ghosn velja za enega najbolje plačanih vodilnih mož avtomobilske industrije, saj je poleg Nissana vodil tudi navezo Renault-Nissan-Mitsubishi ter nastopal v vlogi izvršnega direktorja podjetja Renault. V preteklosti je sodeloval pri prestrukturiranju obeh podjetij in je zaradi strogih varčevalnih ukrepov dobil vzdevek Le Cost Killer (ubijalec stroškov), bil pa je tudi pobudnik priključitve podjetja Mitsubishi v letu 2016. Na žalost se je ponovno izkazalo, da varčevalni ukrepi ne veljajo za vse, pa tudi to, da je znotraj japonsko-francoske naveze precej več trenj glede razporeditve moči, kot je bilo videti iz njihovih dosedanjih uradnih izjav.

Avtomobilizem.com   (Vir: Reuters, Automotive News, Nissan. Foto: Nissan.)

Mnenja uporabnikov

1 komentar za "Finančna utaja trese tla pod nogami Carlosa Ghosna"


Novinec1968
5 leta 5 meseci nazaj

Glede na to kar je tale Karlo iz zgornjega članka delal dobaviteljem, bi si zaslužil xxx let zapora, vendar ker zahodna civilizacija to tolerira, jo bo zaradi očitanega neplačila davkov odnesel s pogojno obsodbo in s plačilom globe, ki njemu predstavlja drobiž.

 
Lamborghinijev SUV za dirkališče
Testna vožnja Stelvia preko Amazona