Novice

Carlos Ghosn formalno obtožen finančnih nepravilnosti

Po aretaciji v novembru so japonske oblasti podale tudi formalno obtožnico proti enemu najvplivnejših mož avtomobilske industrije.

Japonski tožilci so vložili obtožnico proti Ghosnu in hkrati proti avtomobilskemu proizvajalcu Nissan, kjer naj bi se nepravilnosti dogajale. Obtožnica zaradi sostorilstva naj bi bila podana tudi proti članu uprave Gregu Kellyu. Carlosa Ghosna, vodjo naveze Renault-Nissan-Mitsubishi, obtožujejo prikrivanja višine njegovih prihodkov in neupravičene uporabe finančnih sredstev podjetja v zasebne namene. Japonska televizijska postaja NHK je poročala, da so Ghosna sedaj formalno obtožili in ga v ponedeljek ponovno aretirali še na podlagi suma storitve podobnih dejanj v preteklosti. Po poročanju televizijske postaje NHK japonsko tožilstvo predvideva, da naj bi Ghosn pripravljal teren, da bi ob upokojitvi prejel razliko med dokumentiranimi in dejansko izplačanimi dohodki.

Kot je znano, so japonske oblasti v začetku novembra aretirale Carlosa Ghosna na podlagi suma kršitve japonske finančne zakonodaje. Kmalu nato sta ga podjetji Nissan in Mitsubishi odstavili z vodilnega položaja, medtem ko so ga pri Renaultu, vsaj zaenkrat, nadomestili le začasno. Po zadnjih dogodkih pa tudi pri Renaultu vse resneje razmišljajo o morebitni dokončni odstavitvi. Dogodki ob aretaciji Ghosna so povzročili precejšen padec vrednosti delnic vpletenih podjetij, za kar so se pri Nissanu tudi opravičili vlagateljem. Vzporedno z aretacijo Carlosa Ghosna so oblasti takrat pridržale tudi člana upravnega odbora in enega od direktorjev podjetja Nissan, Grega Kellya, ki naj bi bil ravno tako vpleten. Sam Carlos Ghosn po aretaciji ni podal nobene izjave, čeprav naj bi po poročanju japonskih medijev vsa očitana dejanja zanikal. V primeru, da bo obsojen, lahko pričakuje do deset let zaporne kazni ter obveznost plačila globe v višini desetih milijonov jenov (76.000 €).

Avtomobilizem.com (Vir: Reuters, Autocar. Foto: Nissan.)

 

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Oplova električna prihodnost
Nov koncept Toyote Supra, tokrat res zadnji pred razkritjem serijskega modela