Novice

Čas sprememb

Zdi se, da nas v prihodnosti čaka več sprememb, kot bi si pred časom sploh upali pomisliti.

Pred dnevi smo se v Londonu pogovarjali o tem, da je v velemestih postalo ne samo drago ampak tudi nepraktično imeti lasten avtomobil. Logično: v sosednji ulici vozi avtobus, samo par minut hoje stran sta postaji podzemne železnice in vlaka. Kadar javni promet ne obratuje, ni pri roki ali se ti mudi, uporabiš Uber. Če greš proti letališču, primerjaš cene taksi prevozov s pomočjo aplikacij, kot sta Minicabster ali Kabee.

Pa pri nas? Kljub poskusom promocije različic urbanih prevozov brez lastništva si upam trditi, da slednje pokrivajo le del potreb peščice prebivalcev dveh ali treh največjih mest. Sama si ob službenih in družinskih obveznostih niti ne predstavljam, da ne bi imela lastnega avtomobila – še bolj, če bi živela izven Ljubljane.

Iz mladosti mi je v spominu ostalo usklajevanje dnevnega urnika z voznim redom takratne linije mestnega prometa 12. Vsi, ki ste se kdaj vozili z njo, boste vedeli, o čem govorim. Zato je bilo logično, da sem le kakšen mesec ali dva po 18. rojstnem dnevu v rokah držala roza knjižico. Še do danes je nisem zamenjala z novim vozniškim dovoljenjem, ker ima zame poleg praktične tudi emocionalno vrednost. Prinesla mi je svobodo v gibanju. Možnost, da se kadarkoli odpravim kadarkoli. Javni prevoz v naši državi mi tega še dolgo ne bo omogočal.

Današnje generacije so, vsaj po pripovedovanju nečakinje, čedalje manj obremenjene s čim podobnim. Srednješolcem, ki imajo možnost začeti z vožnjo že pri šestnajstih letih, se praviloma nikamor ne mudi. Zagotovo bodo v primerjavi z  mano bolj dojemljivi za raznovrstne oblike skupnih prevozov, ki bodo vzpostavljeni v bližnji in nekoliko bolj oddaljeni prihodnosti. Bo pa med njimi verjetno manj tistih, ki bodo uživali v vožnji in jih bodo zanimale vsebine, ki so nas pred skoraj petnajstimi leti združile na spletni strani avtomobilizem.com.

Avtomobilizem se spreminja in spremembam sledijo tudi naši vsakodnevni zapisi. V poskusu povzetka preteklega leta se mi v glavo najprej prikradejo besedne zveze samodejna vožnja, asistenčni sistemi, nenehna povezljivost, skupna arhitektura, trajnostna mobilnost in električna vozila. Dejstvo je, da na predstavitvah novih modelov že nekaj časa vse manj poslušamo o klasičnih lastnostih posameznih sklopov avtomobila in vse več o podrobnostih, ki ga z vidika uporabnika naredijo bolj zanimivega od konkurenčnih modelov. Podrobnostih, ker res velikih razlik med njimi ni več …

S pričakovanjem gledam v prihajajoče leto 2017, vam, dragim bralcem, pa se v imenu ekipe avtomobilizem.com zahvaljujem, da nas spremljate in z nami delite vaša mnenja.

Urška Radolović (Foto: Shutterstock.)

 

 

 

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Urus bo prvi velikoserijski hibridni Lamborghini
Infiniti napoveduje novo generacijo QX50