Novice

CES letos malo drugače

Letošnji sejem potrošniške elektronike, ki bi se sicer odvijal v Las Vegasu, se je zaradi pandemije koronavirusa preselil na splet. Med številnimi novostmi jih je ponovno kar nekaj, ki so povezane z avtomobilsko industrijo.

Glede na virtualno izvedbo CES smo bili sicer prikrajšani za premiere novih modelov, kljub temu pa je vrsta proizvajalcev prikazala novosti iz njihove palete.

Podjetje GHSP je predstavilo dvonivojski vrtljivi kontrolni gumb, pri katerem se ob zagonu avtomobila aktivira drugi nivo. Zgornji del, ki predstavlja osnovni nivo, deluje kot vrtljivi gumb, medtem ko spodnji del (drugi nivo) omogoča nadzor nad funkcijami multimedijsko-informacijskega sistema, ki jih potrjujemo s pritiskom na spodnji obroč. Na zgornji površini kontrolnika je nameščen čitalnik prstnih odtisov za prepoznavo uporabnika in aktivacijo nastavitev njegovega profila.

Panasonic je predstavil brezžični polnilnik mobilnih telefonov s pomično tuljavo, ki samodejno poišče najbolj optimalen položaj za polnjenje v odvisnosti od mobilnega telefona ter omogoča polnjenje z močjo do 15 W.

Bavarski avtomobilski proizvajalec BMW je za letošnji CES pripravil naslednjo generacijo sistema in prikazovalnika iDrive, prikazano na električnem križancu iX. Nova generacija sistema iDrive naj bi premostila še zadnje vrzeli med analognim in digitalnim ter podpirala nove funkcionalnosti. Po besedah predstavnikov znamke naj bi po zaslugi digitalne inteligence in vrste optimiziranih tipal avtomobili znamke BMW v določenih situacijah kmalu imeli več informacij od voznika.

Tehnološko podjetje Mobileye je letošnji dogodek izkoristilo za predstavitev strategije, po kateri naj bi avtonomna vozila v prihodnosti varno prevzela primat. V podjetju naj bi do leta 2025 predstavili nov sistem lidar (Lidar system-on-chip) in programsko definiran radarski sistem, ki bosta namenjena uporabi v flotah avtonomnih vozil na področjih Detroita, Tokia, Šanghaja, Pariza in New Yorka. Tehnološka rešitev podjetja Mobileye naj bi ob podpori podjetja Intel omogočila širšo in stroškovno učinkovito uporabo tovrstne tehnologije.

Pri podjetju Sony, kjer so na lanskem sejmu potrošniške elektronike presenetili s konceptnim električnim avtomobilom Vison-S, so v sklopu letošnjega dogodka potrdili, da je avtomobil ob nenehnem razvoju že uspešno opravil prve preizkusne vožnje. Japonci so obenem tudi nakazali, da še naprej razvijajo različne funkcionalnosti, kot so govorno upravljanje in upravljanje z gestami ter brezžično posodabljanje, potekal pa naj bi tudi razvoj multimedijskega sistema in nadzorne kamere. S pomočjo natančne in izredno zmogljive kamere bi sistem z namenom povečanja udobja med drugim samodejno prilagajal nastavitve sedežev in klimatske naprave.

Letošnjega dogodka so se preko virtualnih kanalov udeležili tudi pri podjetju GM, kjer so predstavili nov koncept BrightDrop, na osnovi katerega naj bi nastajal nov ekosistem storitev dostave. Prvi izdelek družine BrightDrop naj bi bila električna paleta EP1, ki bo olajšala dostavo do vrat, kmalu pa naj bi sledil električni dostavnik EV600. Električni dostavnik naj bi ob obilici prostora in ob uporabi baterij s tehnologijo Ultium omogočal do 400 km dosega z enim polnjenjem ter imel možnost hitrega polnjenja na hitrih enosmernih polnilnih mestih z močjo do 120 kW.

CES 2021 se bo uvrstil v zgodovino kot prvi največji digitalni dogodek svoje vrste, saj je novosti predstavilo skoraj 2.000 podjetij.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops. Foto in video: CES, proizvajalci.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Nove podrobnosti strategije znamke Kia
Renaultov Mobilize pokriva storitve s področja mobilnosti in energije