Novice

Česa se je naučila Toyota po svojih vpoklicih?

Pred štirimi leti se je Toyota Motor Corporation (TMC) znašla v enakem položaju, v kakršnem je trenutno General Motors (GM) – pozvani so bili na zaslišanje pred Kongresom, na svojevrstno javno bičanje zaradi napak v svojih avtomobilih, prepuščeni na milost in nemilost zakonodajalcev ter odvetnikov tožnikov, ki so zavohali kri.

Jim Lentz, izvršni direktor Toyote Severna Amerika, je v ekskluzivnem intervjuju za Automotive News govoril o primerih dobre prakse, ki so jih po krizi vpoklicev uvedli pri japonskem proizvajalcu in bi bili morda lahko v pomoč GM pri izhodu iz nastale situacije. Kljub temu, da se je izognil neposrednim komentarjem okoliščin, v katerih se je znašel GM, je povedal, da je Toyoto kriza vpoklicev naučila večje transparentnosti poslovanja, tako navznoter kot tudi navzven.

»Znati moraš poslušati svoje kupce, ne le slišati, ampak poslušati, kaj bi radi povedali – in hitro reagirati,« pravi Lentz. »V našem primeru se vse vrti okrog transparentnosti, hitrosti in poslušanja.«

Že zdaj se zdi, da GM sledi Toyotinemu »nikdar-nisi-preveč-previden« zgledu pri vpoklicih vozil zaradi napak, ki bi bile prej morda deležne le obvestila servisnim partnerjem. GM je letos vpoklical že 13,8 milijonov vozil v Združenih državah Amerike in 15,8 milijonov vozil globalno. Od konca leta 2009 ter v letu 2010, v obdobju najglobje krize, so pri Toyoti zaradi različnih napak vpoklicali 16 milijonov vozil.

»Danes imamo vsi veliko boljšo anteno,« je povedal Lentz. »Imamo boljše možnosti, da raziskujemo in opredelimo težave, še preden to postanejo. Zato je tudi več vpoklicev. Do nekaterih med njimi bi morda prišlo tudi sicer, a zdaj s pomočjo analitike obdelujemo in povezujemo podatke. Do vpoklicev prihaja hitreje, ker smo sposobni prej vzpostaviti povezave.«

Kljub temu, da je na koncu Toyota vpoklicala več kot 6 milijonov vozil, na katerih so prilagodili predpražnike in zatikajoče se stopalke za zaviranje, jih je počasen odziv stal poravnave z Ministrstvom za pravosodje v višini 1,2 milijarde dolarjev in treh posamičnih kazni s strani agencije za avtocestno varnost NHTSA (National Highway Traffic Safety Administration) v skupni višini skoraj 50 milijonov dolarjev.

Agencije so Toyoto obdolžile zadrževanja informacij o pomanjkljivi varnosti vozil. V toku poravnave s tožilstvom so pri Toyoti priznali, da so zavajali ameriške kupce s prikrivanjem in zavajajočimi izjavami o dveh varnostnih elementih njihovih avtomobilov, ki sta privedli do neželenega pospeševanja.

Medtem ko so pri Toyoti priznali napake predpražnikov in stopalk, so močno zanikali obtožbe, da bi do nenadzorovanega pospeševanja lahko prišlo zaradi napak v programski opremi, kot so namigovali, a nikdar dokazali odvetniki tožnikov.

Med dejavniki selitve Toyotine uprave (iz Kalifornije v Teksas, op.ur.) sicer niso navedli krize zaradi vpoklicev, a med njimi obstaja povezava, je še dodal Lentz. Konsolidacija prodaje, marketinga, proizvodnje in inženiringa izvršnih operacij na enem mestu bo po njegovem mnenju pospešila komunikacijo med različnimi oddelki, da se kriza iz leta 2010 ne bi ponovila v prihodnosti.

Po Lentzovih besedah je potrebno izboljšati hitrost, tako pri kupcih kot pri zakonodajalcih. »To, kar počnemo danes, v primerjavi z nekoč … pokazali smo velikanski napredek. Podrobneje poslušamo, da bi razumeli, kaj se dogaja, in ne le reševali tehnične težave.«

Vir: Toyota, Automotive News

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Znamka Škoda ob Vrbskem jezeru: svetovna premiera za Yeti Xtreme
Trije modeli, vsakemu svoj BMW motor