Novice

Cesarjeva nova oblačila

Koenigsegg, švedski proizvajalec prestižnih športnih avtomobilov je predstavil prvi model z zunanjostjo v videzu surovih ogljikovih vlaken, različico Regera KNC.

Kljub temu, da so bili vsi izdelani primerki modela Regera razprodani, so se pri podjetju odločili da naredijo še različico v videzu surovih ogljikovih vlaken. Osnovni model, če mu seveda lahko tako rečemo, je bil omejen na 80 ročno sestavljenih primerkov in razprodan v sredini leta 2017, poganja pa ga kombinacija bencinskega V8 motorja s petimi litri prostornine in dvema turbinama ter treh električnih motorjev.

Regero iz ogljikovih vlaken so pri Koenigseggu poimenovali z dodatkom KNC (Koenigsegg Naked Carbon) ter naj bi bila prvi na svetu izdelan avtomobil z uporabo tovrstne tehnologije. Tanko plast epoksi smole, ki normalno prekriva plast ogljikovih vlaken, so namreč previdno odstranili z ročnim poliranjem, kar je bil zelo delikaten postopek, saj bi lahko z le enim premočnim pritiskom uničili celoten videz. Tehnologija izdelave delov iz ogljikovih vlaken za njihove avtomobile ponavadi poteka na tri različne načine. Prvi način je da zunanje površine zgladijo in nanje nanesejo barvo ali lak, pri drugem načinu nekaterim delom, ki se nahajajo pod motornim pokrovom, spolirajo zgornjo plast epoksi smole in s tem dosežejo videz lakiranja. Za večino površin pod motornim pokrovom in delov notranjosti pa uporabijo tretji način, pri katerem s pomočjo brušenja in poliranja odstranijo celotno zgornjo plast epoksi smole in tako dobijo videz surovih ogljikovih vlaken. Po večletnih preizkusih, ki so vključevali tudi izpostavljanje vzorcev različnim vremenskim vplivom in izpopolnjevanju tehnologije, so se tokrat prvič odločili, da na ta način izdelajo dele celotnega vozila. Zaključna plast naj bi bila tako trdnejša od lakirane površine in posledično manj izpostavljena poškodbam, avtomobil pa je tudi približno 20 kg lažji, kot če bi bil lakiran.

Rezultat je brezhiben videz in verjetno širok nasmeh ponosnega lastnika, ki sicer prihaja iz Švice.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops, Koenigsegg. Foto: Koenigsegg.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Fiesta R2 je Fordova vstopnica v svet dirkanja
Oplova električna prihodnost