Novice

Koenigsegg je po enem letu pripravil Regero na proizvodnjo

Po uspešni predstavitvi koncepta na lanskem avtomobilskem salonu v Ženevi, je Koenigsegg tokrat tja pripeljal produkcijsko različico Regere, ki bo kmalu dostavljena do prvih kupcev.


 

Koenigsegg Regera_3Po zagotovilih švedskega proizvajalca športnih vozil so pri prehodu Regere iz konceptne v proizvodno različico spremenili preko 3.000 stvari ter ohranili maso pri 1.590 kilogramih z vsemi tekočinami (brez tekočin se tehtnica ustavi pri 1.470 kilogramih).

Med samim razvojem je Koenigseggu največ preglavic povzročal njihov patentiran sistem Direct Drive. Zahvaljujoč temu sistemu je Regera postala še bolj revolucionarna in napredna v primerjavi z drugimi superšportniki.

Za pospeševanje od 0 do 300 km/h potrebuje le 10,9 sekunde, kar je za 2,7 sekunde hitreje, kot to zmore Bugatti Chiron. Razlog za to se skriva v moči, večji od 1.500 ”konjev” in več kot 2.000 njutnmetrih navora. Do hirosti 100 km/h potrebuje 2,8 sekunde in do 200 km/h le 6,6 sekunde. Pri Koenigseggu so razkrili, da potrebuje od 0 do 400 km/h točno 20 sekund, od 150 do 250 km/h pa pride v izrednih 3,9 sekundah.

Koenigsegg Regera_1Kljub pošastnim zmogljivostnim naj bi lastniki Regere uživali v vožnji, dvojni obraz prikaže pri nižjih hitrostih, kjer pride do izraza boljša izolacija, medtem ko pri višjih postane pravi razgrajač. V notranjosti za udobje skrbijo ogrevani, električno nastavljivi sedeži s spominsko funkcijo in večopravilna enota s sistemom Apple CarPlay, brezžična povezava in sprednja ter zadnja kamera.

Model Regera je hibridni superšportnik, ki ga poganja petlitrski osemvaljni motor, ki pri 7.800 vrtljajih proizvede 820 kilovatov, skupno moč pa dopolni 520 kilovatov iz treh električnih motorjev. Skupna moč sistema tako znaša preko 1.500 ”konjskih moči” in premore neverjetnih 2.100 njutnmetrov navora. S pomočjo tehnologije Direct Drive je klasičen prenos zamenjal neposreden prenos bencinskega motorja na zadnji kolesni par brez prestav, s tem je švedskemu proizvajalcu uspelo za 50 odstotkov zmanjšati izgube pri prenosu. Kot smo že omenili, za speljevanje in zvezno dodajanje navora skrbijo trije elektromotorji, ki jih poganja 620-voltna baterija 9,27 kWh. Poleg slovenskega Akrapoviča so za baterije in krmiljenje elektromotorjev poskrbeli pri hrvaškem podjetju Rimac.

Pri podjetju Akrapovič so ob razkritju Regere zapisali: ”Regera (švedska beseda za »vladati«) je najhitrejši serijski avtomobil, ki je bil kdaj koli zgrajen, in pri Koenigseggu so želeli zagotoviti, da je vse na njem zares posebno in najboljše. Zato so za izdelavo izpušnega sistema, ki si ga je zamislil Christian von Koenigsegg, izbrali prav slovensko podjetje Akrapovič, ki velja za strokovnjaka na področju proizvodnje izpušnih sistemov. Visoko usposobljeni in predani strokovnjaki iz Akrapovičevega oddelka za raziskave in razvoj so nadgradili prvotno zasnovo sistema in izdelali enkraten izpuh iz titana z izhodom v obliki »ribjega repa«. Na podlagi znanj, pridobljenih v hitro razvijajočem se in izredno tekmovalnem dirkalnem svetu, so ustvarili sistem, ki sodi resnično v sam vrh tehnološkega razvoja športnih izpuhov.”

Regero bodo pri Koenigseggu izdelali v omejeni seriji 80 primerkov, njihova cena pa se giblje okrog 1,7 milijona evrov.

Avtomobilizem.com (Vir: Autocar. Foto: Koenigsegg.)

Mnenja uporabnikov

3 komentarjev za "Koenigsegg je po enem letu pripravil Regero na proizvodnjo"


Bucko99
8 leta 1 mesec nazaj

Malce več slik ni nam pa lahk oprivoščili, da ne bi blo treba naprej guglat ? :S

a_sist
8 leta 1 mesec nazaj

“..od 150 do 250 km/h pa pride v izrednjih 3,9 sekundah.”

ne se je*at 😀

JG2
8 leta 1 mesec nazaj

Pa to je raketa ne avto. Da je hitrejši od Bugatija pa ni čudno saj ob nekaj vec moči in občutno več navora tehta skoraj pol tone manj.

 
Volkswagen Phideon je novi Phaeton za Kitajsko
Superšportnik Centenario je nastal v spomin Ferrucciu Lamborghiniju