Novice

Mégane eVision je začetnik nove električne družine Renault

Renault je na uvodnem dogodku spletne konference o elektromobilnosti eWays razkril novi električni koncept, ki napoveduje prehod znamkinih električnih vozil na novo modularno platformo CMF-EV.

Pravkar razkriti električni koncept poudarjeno drznega videza je očitno v eni zadnjih faz razvoja, saj naj bi ga znamka na trg poslala v produkcijski različici že v naslednjem letu. Enako kot nova Nissan Ariya bo zasnovan na modularni platformi CMF-EV, z njim pa naj bi pri Renaultu na novo opredelili kategorijo kompaktnih kombilimuzin, ki za njih predstavlja tržno osnovo. Oblikovno močno spominja na študijo Morphoz, novi izvršni direktor Luca de Meo pa je zagotovil, da je kljub futurističnemu videzu v 95 odstotkih enak bodočemu serijskemu modelu ter dodal: “Mégane eVision na novo odkriva Mégane in Renault na novo odkriva Renault. To je šele začetek; prihaja povsem nova generacija električnih avtomobilov, polnih inovacij. Družina vozil, ki bo slonela na platformi CMF-EV – do danes je bilo vloženih že več kot 300 patentnih prijav.”

Renault je opremil novi koncept z izrazito ploščatim baterijskim sklopom, ki je vgrajen v strukturo platforme pod dno vozila. Njegova višina naj bi znašala le 11 cm, kar naj bi omogočilo bolj športen videz in dobre aerodinamične lastnosti vozila. Kapaciteta vgrajene baterije znaša 60 kWh za 450 kilometrov dosega (WLTP), njeno polnjenje pa lahko poteka z močjo do 130 kW (DC). Elektromotor zagotavlja do 160 kW (217 KM) moči in 300 Nm navora, kar naj bi spredaj gnano vozilo vozilo iz mirovanja do hitrosti 100 km/h pognalo v manj kot osmih sekundah.

Serijska različica bo ob prihodu na trg v letu 2021 predvidoma ponujala izbiro različnih pogonskih sklopov in baterijskih paketov. Nissan Ariya ima na primer v ponudbi pet pogonskih sklopov ter možnost izbire prednjega ali štirikolesnega pogona.

Dimenzijsko je koncept, ki so ga označili za dinamično kombilimuzino, nekoliko krajši od Ariye in aktualnega Mégana – v dolžino meri 4.210 mm (medosna razdalja 2.700 mm), širina znaša 1.800 mm, visok pa je 1.505 mm. Lastna masa vozila znaša 1.650 kg.

Avtomobilizem.com (Vir: Renault, Autocar. Foto: Renault.)

Mnenja uporabnikov

4 komentarjev za "Mégane eVision je začetnik nove električne družine Renault"


3 leta 6 meseci nazaj

Precej posrečen oblikovalski jezik.

3 leta 6 meseci nazaj

Zelo lep,upajmo da bo serijski model povsem enak konceptu.

Firediver
3 leta 6 meseci nazaj

Nizkopresečnost gume je zanimiva, glede na čimmanjši kotalni upor pa je najbrž tudi – ozka?

scott
3 leta 6 meseci nazaj

Zelo lepo

 
Prihajajoči Golf GTI Clubsport odpira novo poglavje športne vožnje
Dacia Spring je zadnji žarek pomladi pred zimo