Novice

Toyota in Panasonic v skupno proizvodnjo baterij

Novoustanovljeno podjetje naj bi delovalo pod imenom Prime Planet Energy and Solutions, pričetek proizvodnje pa načrtujejo za letošnji april.

Japonski avtomobilski proizvajalec Toyota in tehnološki gigant Panasonic sta sklenila dogovor o ustanovitvi skupnega podjetja za proizvodnjo baterij, namenjenih električnim vozilom. S pričetkom aprila naj bi v podjetju, ki naj bi štelo preko 5.000 zaposlenih, pričeli z razvojem in proizvodnjo baterijskih paketov različnih oblik (prizmatičnih, oglatih), ki naj bi bile na voljo tudi ostalim proizvajalcem električnih avtomobilov. Podjetji že nekaj časa sodelujeta na področju razvoja baterij, saj sta že leta 1996 ustanovili skupno podjetje Primeearth, ki se ukvarja s proizvodnjo baterij za hibridna vozila.

Panasonic je sicer tudi ekskluzivni dobavitelj cilindričnih baterij za ameriško Teslo, vendar želijo razširiti nabor svojih kupcev še z razvojem in proizvodnjo prizmatičnih baterij, ki se trenutno največ uporabljajo v industriji. Pri Toyoti, ki že od leta 1997 ponuja hibridno različico Priusa, pa naj bi si s sodelovanjem, kljub lastnemu razvoju in proizvodnji baterij, zagotovili zadostno količino baterij za uresničitev načrtov za prihodnost, saj naj bi bila do leta 2025 polovica prodanih modelov njihove znamke elektrificirana.

Toyota naj bi imela v podjetju Prime Planet Energy and Solutions 51-odstotni delež, preostali delež lastništva pa bo v rokah Panasonica. Z ustanovitvijo skupnega podjetja za proizvodnjo baterij naj bi japonski podjetji postali eden večjih ponudnikov na področju proizvodnje baterij za električne avtomobile v globalnem merilu, njihova ponudba pa naj bi pripomogla tudi k nadaljnjem razvoju in proizvodnji cenovno dostopnih električnih avtomobilov.

Avtomobilizem.com (Vir: Autoblog. Foto: Toyota.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
V pričakovanju novega Sorenta
Velika Britanija pospešuje uvedbo prepovedi prodaje vozil na fosilna goriva