Novice

Električna modrina

Z Robertom Lešnikom v Parizu nismo bili dogovorjeni za intervju, srečno naključje je bilo, da smo se našli na enem od številnih razstavnih prostorov. Še lepše pa je bilo to, da si je, kot običajno, vzel nekaj minut za pogovor z nami.

Elektrifikacija

Robert Lešnik in Gašper PirmanZ Gašperjem sva velika Lešnikova oboževalca. Ne zalezovalca, da ne bo pomote, nisva se mu zalepila za hrbet in čakala, da ga stisneva v kot ter mu zastaviva par vprašanj. Sva pač imela srečo. Je pa težko ne oboževati človeka, ki v svoje delo vdihne toliko življenjske energije, še posebej, ko gre za hladno pločevino. In tudi on vedno znova vidno oživi, ko govori o oblikovanju. Po drugi strani pa mu ni nikdar odveč izmenjati par besed o tem in onem.

Letos se je v Parizu kar precej vrtelo okrog elektrike, pri Mercedes-Benzu so jo nedvomno postavili v ospredje, saj so tik pred otvoritvijo razkrili svoj koncept električnega športnega terenca Generation EQ ter hkrati izpostavili podznamko svoje električne mobilnosti prihodnosti, o kateri se je že nekaj časa govorilo. Mimogrede, kratica EQ zaznamuje električno inteligenco.

V nekoliko drugačni izdaji smo tokrat videli tudi šefa Daimlerja Dietra Zetscheja, ki je iz stroge elegance prešel v sproščeno kombinacijo srajce, suknjiča, kavbojk in … ja, prav ste mislili, športne obutve. Precej bolj v slogu tehnoloških startupov kot klasike avtomobilskih proizvajalcev.

Kot je jasno že nekaj časa, se oba svetova čedalje bolj prepletata in že sedaj, še bolj pa v prihodnosti, avtomobilska industrija ne bo mogla delovati brez izdatne podpore agilnih razvijalcev naprednih tehničnih rešitev, ki med drugim posegajo na področje asistenčnih sistemov in, v viziji prihodnosti, povsem samodejne vožnje.

Nazaj k oblikovanju

”Danes vas ne bom poskusil prepričati, da so naši avtomobili najlepši, ker to je na koncu le stvar okusa. Bom pa poskušal razložiti, zakaj naši avtomobili izgledajo tako, kot izgledajo,” je pred letom dni na predavanju v Cankarjevem domu dejal Lešnik. Naj gre za običajna vozila ali električne posebneže, ki napovedujejo prihodnost, pri Mercedes-Benzu sledijo določeni oblikovalski smeri in od nje ne odstopajo. Čiste linije, aerodinamična oblika in polno malih podrobnosti, ki tam niso le za okras, temveč imajo svoj točno določen namen, sledijo funkcionalnosti vozila.

Kot je v kratkem pogovoru dejal Lešnik, pri tem električna vozila v osnovi niti niso tako drugačna od zdajšnjih modelov, le nekaj več svobode dajejo pri oblikovanju. Več je gladkih površin, podznamka EQ pa prinaša enotno oblikovano masko, ki pod svetlečo črno plastiko skriva vse potrebne senzorje za samodejno vožnjo, aktivno zaviranje v sili in aktivni tempomat. “Manj je več” je vodilo, ki ga upoštevajo pri vsakem sklopu. Tudi pri linijah in zračnih odprtinah.

Križanci drugih dimenzij

Beseda je nanesla tudi na križanje med razredi. Elektrifikacija prinaša poleg brezemisijskega pogona tudi številne druge prednosti. Če smo bili do sedaj navajeni le na prepletanje med avtomobilskimi karoserijskimi izvedenkami, nas s prihodom električnih vozil čaka še marsikaj. Kot je na primer nakazal Lešnik, bo zaradi bistveno manjšega električnega motorja in baterij, ki so nameščene po dnu vozila, mogoče v zunanjih dimenzijah atomobila kompaktnega razreda izoblikovati potniško kabino, ki bo po velikosti in udobju na ravni razreda višje.

Križanje med segmenti se bo tako razširilo na več področij, kar bo botrovalo k še večji raznolikosti modelov. Vse poti pa očitno vodijo v smer samodejne vožnje, ki jo spremljata hiter razvoj in spremenjena namembnost potniške kabine. Potniki bomo v bližji prihodnosti med vožnjo bolj sproščeni, v ospredju bosta interakcija in povečano udobje, vse to pa bo na svoj način olajšala elektrifikacija.

Besedilo: Gašper Pirman, Urška Radolović. Foto: Mercedes-Benz, Urška Radolović.

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Kakšna bo usoda Seat Alhambre?
Sodobni avtomobili in izzivi avtomatskih avtopralnic