Novice

Električni avtomobili čistejši od dizlov tudi ob upoštevanju metodologije življenjskega cikla

Električni avtomobili so z vidika emisij izpušnih plinov seveda čisti, a imamo uporabniki nemalo pomislekov o njihovih okoljskih vplivih, ko je govora o proizvodnji baterij in električne energije, ki jih poganja.

Rezultati nove študije, ki jo je objavila Evropska organizacija za transport in okolje EFTE (European Federation for Transport and Environment, krajše Transport&Environment oz. T&E)*, kažejo, da električni avtomobili v svojem življenjskem ciklu** poskrbijo za manj škodljivih emisij CO2 kot dizelski avtomobili, celo v primeru, da se elektrika zanje proizvaja iz najbolj umazanih virov.

Kot primer države članice EU z najvišjo intenzivnostjo generiranja toplogrednih plinov v proizvodnji elektrike navajajo Poljsko, kjer večino električne energije pridobivajo iz premoga. Z upoštevanjem poljskega povprečja električni avtomobil v svojem življenjskem ciklu proizvede 25 % manj emisij CO2 kot avtomobil z dizelskim pogonom. Na drugi strani električno vozilo na Švedskem poskrbi za 85 % manj emisij CO2 kot dizelsko vozilo. Ob tem v poročilu navajajo, da bo se bo uporaba električnih vozil z vidika trajnosti še izboljšala z napredkom na področju tehnologije baterij ter njihove ponovne uporabe oziroma razgradnje.

ElectricyMixesClimateChange (1)

Drugo področje raziskav T&E pokriva razpoložljivost kritičnih materialov za proizvodnjo baterij, kot sta kobalt in litij. Zaključki kažejo, da dostopost tovrstnih materialov ne bo ovirala prehoda k električnim vozilom, saj naj bi zaloge litija po njihovi oceni zadoščale za 185 let. Ob tem T&E dodaja, da bi morali proizvodnjo kritičnih materialov certificirati na podlagi visokih standardov, s katerimi bi preprečili okoljske in družbene posledice, ob tem pa na dolgi rok predvidevajo, da bodo inovacije poskrbele za zmanjšanje njihovih potrebnih količin.

Električni avtomobili v Evropi trenutno predstavljajo le 1,7 % vseh novih prodanih avtomobilov v Evropi. Medtem pa regija z nestrpnostjo pričakuje predlog novih emisijskih standardov za obdobje po letu 2020, ki naj bi ga Evropska komisija predvidoma objavila 8. novembra.

Avtomobilizem.com (Vir, foto in infografike: T&E.)

*Raziskavo je za T&E izvedla univerza VUB v Bruslju.

**Metodologija življenjskega cikla (Life cycle assessment – LCA) presoja vplive v celotnem obdobju trajanja avtomobila ter vključuje vse okoljsko pomembne procese, od zajemanja surovin, proizvodnje komponent, sestave, transporta, uporabe avtomobila in procesov razgradnje.

Mnenja uporabnikov

4 komentarjev za "Električni avtomobili čistejši od dizlov tudi ob upoštevanju metodologije življenjskega cikla"


xxl
6 leta 5 meseci nazaj

PR?

Firediver
6 leta 5 meseci nazaj

Niti ni pomembno…to bodo sedaj razglašali v smislu edine prave in idealne rešitve za naš planet ne glede na določene elektromobilne slabosti in vplive na okolje..

 
Lexus v 2020 s tehnologijo četrte stopnje avtonomne vožnje
Proizvajalci avtomobilov uvajajo panevropsko mrežo hitrih polnilnic