Novice

Električni naslednik Volva XC90 že z avtonomno tehnologijo

Pri švedski znamki naj bi v novi generaciji njihovega paradnega modela ponudili tudi funkcionalnost avtonomne vožnje.

Volvo je na Švedskem uspešno zaključil testiranje sistema Ride Pilot, ki naj bi omogočal avtonomno vožnjo brez potrebe po stalnem nadzoru voznika. Po trenutnih načrtih naj bi bila tehnologija že na voljo v novi generaciji njihovega največjega križanca XC90, s prvimi testi v realnem prometu pa naj bi pričeli v sredini letošnjega leta v Kaliforniji. Za Kalifornijo so se odločili zaradi ugodnih vremenskih pogojev in tamkašnje zakonodaje, že kmalu pa naj bi novo tehnologijo ponudili tudi na drugih lokacijah širom sveta.

Sistem, ki so ga razvili v sodelovanju s podjetji Luminar in Zenseact, naj bi deloval ob pomoči številnih tipal, vključno z Luminarjevo tehnologijo Iris LIDAR, ki zagotavlja brezhibno delovanje sistema. Skupno bo pravilno in varno delovanje sistema Ride Pilot zagotavljalo pet radarskih tipal, osem kamer in 16 ultrazvočnih tipal, dodatna varnost in redundanca pa bosta zagotovljeni še s povezanostjo in brezžičnimi posodobitvami.

Kot so pojasnili pri Volvu, izbrano ime sistema nakazuje, da omogoča samodejno vožnjo brez potrebe po nadzoru voznika. Med avtonomno vožnjo si lahko voznik spočije, dela oziroma se kratkočasi z branjem ali pogovorom s sopotniki.

Možnost samodejne vožnje v okviru sistema Ride Pilot nameravajo kupcem ponuditi v obliki naročniške storitve, kot že omenjeno pa naj bi bila najprej na voljo kupcem nove generacije križanca XC90, ki bo predstavljen tekom letošnjega leta.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops, Volvo. Foto: Volvo.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Dolgoročno sodelovanje Stellantisa in Amazona
Hyundai Motor Group zanika konec razvoja motorjev z notranjim zgorevanjem