Novice

Volvo načrtuje vstop med prestižne z električnim XC100

Pri švedskem avtomobilskem proizvajalcu naj bi se pripravljali na vstop v razred prestižnih kupejevskih križancev z električnim modelom Volvo XC100.

Volvo XC100 je povezan z novo generacijo križanca XC90, ki trenutno predstavlja vrh ponudbe znamke v tem segmentu. Najverjetneje bo nosil oznako Recharge, ki predstavlja oznako linije električnih vozil Volvo. Na voljo naj bi bil zgolj z električnim pogonom, medtem ko naj bi bila nova generacija modela XC90 poleg električne na voljo tudi v različicah z motorji na notranje zgorevanje in v kombinaciji s hibridno tehnologijo. Za pogon na vsa štiri kolesa naj bi skrbela dva električna motorja, energijo pa naj bi zagotavljale celice baterijskega paketa, nameščenega med obema osema v dnu vozila.

Nastal naj bi na osnovi posodobljene modularne platforme SPA2 (Scalable Product Architecture), ki povzema najboljše lastnosti obstoječe platforme SPA in jim dodaja možnost uporabe najnovejših tehnologij s področja elektrifikacije, povezljivosti ter sistemov za avtonomno vožnjo. Po nekaterih informacijah naj bi XC100 prevzel primat luksuzne ponudbe švedske znamke, saj naj bi v notranjosti ponujal največjo možno mero prestiža in udobja ob štirih sedežih ter v določeni meri tudi možnost uporabe avtonomnih tehnologij. Zasnova zunanjosti bi lahko nadaljevala zgodbo konceptnega modela XC Coupe, ki so ga predstavili pred nekaj leti in je na avtomobilskem salonu v Detroitu osvojil nagrado za najboljši konceptni avtomobil.

Volvo XC100, ki naj bi po načrtih Volva predstavljal vrh njihove ponudbe v tehnološkem in okoljevarstvenem smislu, naj bi bil razkrit leto dni po predstavitvi nove generacije modela XC90, načrtovane za leto 2022. Cena novega modela naj bi se gibala od 80.000 evrov naprej, glede na veliko povpraševanje po tovrstnem segmentu vozil na ameriškem trgu pa bo najverjetneje tudi njegova proizvodnja potekala na ameriških tleh.

Avtomobilizem.com (Vir: Motortrend. Foto: Volvo.)

Mnenja uporabnikov

1 komentar za "Volvo načrtuje vstop med prestižne z električnim XC100"


JG2
3 leta 6 meseci nazaj

Pravilno, da razmišljajo v tej smeri.

 
Odločitev varuhov konkurence glede združitve skupin FCA in PSA bo znana junija
Prve slike Mercedesove admiralske ladje