Novice

Električni Twingo bo Renaultov odgovor na ponudbo cenejših kitajskih modelov

Renault je predstavil načrte za električno prihodnost, ki jih nameravajo uresničevati v okviru novega podjetja Ampere.

Po načrtih francoskega avtomobilskega proizvajalca naj bi četrta generacija modela Renault Twingo s ceno pod 20.000 evri ponujala evropsko alternativo cenovno ugodnim kitajskim električnim modelom. S konceptom novega Twinga, ki so ga razkrili na dogodku za obveščanje kapitalskih trgov, najavljajo model, ki bo po besedah izvršnega direktorja Skupine Renault v veliko pomoč pri realizaciji vizije o demokratizaciji trga električnih vozil.

231115_NLS_CMP_AMPERE_353Uresničevanje električne vizije pod okriljem podjetja Ampere

Z ustanovitvijo podjetja Ampere Renault začenja novo poglavje strateškega načrta Renaulution na poti izzivov in priložnosti, ki jih prinaša preobrazba avtomobilske industrije. Že prihodnje leto bodo predstavili novi električni Renault 5 s ceno okrog 25.000 evrov, nova generacija modela Twingo pa naj bi z začetno ceno pod 20.000 evri predstavljala enega stroškovno najbolj dostopnih električnih modelov.

231115_NLS_CMP_AMPERE_229Nova generacija Twinga tudi oblikovno stopa v čevlje originala iz devetdesetih let

Podobno kot pri modelu Renault 5 so se tudi pri zasnovi četrte generacije Twinga ozrli v preteklost in ji namenili retro poteze prve generacije, ki so jo predstavili leta 1992. Sodobna interpretacija bo kljub petvratni zasnovi ohranila vizualno predstavo trivratnega predhodnika s poudarjenimi kolesnimi loki in prepoznavnim svetlobnim podpisom sprednjih in zadnjih luči. Novi Twingo naj bi bil s porabo 10 kWh na sto prevoženih kilometrov med najbolj učinkovitimi modeli svojega segmenta, njegov ogljični odtis preko celotnega življenjskega cikla pa naj bi bil 75 odstotkov manjši v primerjavi z ogljičnim odtisom povprečnega vozila z motorjem na notranje zgorevanje, letos prodanega na evropskem trgu.

Osnovo novega Twinga bo najverjetneje predstavljala električna arhitektura AmpR Small, izpeljanka platforme CMF-BEV, na kateri je zasnovan tudi električni Renault 5.  Pri Renaultu so razkrili, da bodo vsi novi električni modeli pod okriljem podjetja Ampere izdelani v Evropi, prvenstveno v industrijskem ekosistemu ElectriCity na severu Francije (obrata Douai in Maubeuge za proizvodnjo vozil znamke Ampere in partnerskih produktov, Ruitz za baterijske komponente in ohišja baterij). To velja tudi za novo generacijo Twinga, ki bo predstavljena leta 2026. De Meo je v odgovoru na novinarska vprašanja med drugim povedal, da še niso sprejeli odločitve, ali ga bodo izdelovali v novomeškem Revozu, ki ostaja ena od možnih lokacij.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops. Foto: Renault.)

Mnenja uporabnikov

7 komentarjev za "Električni Twingo bo Renaultov odgovor na ponudbo cenejših kitajskih modelov"


xxl
3 meseci 14 dni nazaj

Tudi ostali bi lahko reinkarnirali nekatere svoje zgodovinske modele. Bravo Renault, tudi za 4ko in 5ko.. Upam samo, da zmogljivosti ne bodo na ravni Dacie Spring.

a_sist
3 meseci 14 dni nazaj

Če bo takšen za manj kot 20k, bo Revoz spet delal v 4 izmenah.

jack86
3 meseci 14 dni nazaj

Zelo simpaticne prototipe, ampak res ne vem zakaj jih toliko casa gnetejo. El 5ka je ze toliko casa kot prototip, da je ze zastarela. In proizvodnja bo tam nekje leta 2025. Res ne razumem tega koncepta…

3 meseci 14 dni nazaj

Sami malčki (tole, 5ka in clio) in potem neki kvazi kržanci ki so itak vsi isti. Kje je kakšen “normalen” predstavnik C razreda (kar nov el. “megane” vsekakor ni)?

mrtwelvetrees
3 meseci 15 dni nazaj

A ni mal dost 20k za twinga (tudi če je električni).

Polo78
3 meseci 14 dni nazaj

Ja, 10 let nazaj bi rekel, da je 20k čist preveč. Danes je pa to žal nova realnost. Vse kar bo pod 20k in bo EV, bo veljalo za ugodno.

 
Prve fotografije električne limuzine Xiaomi SU7
Znane so slovenske cene za Mitsubishi Colt