Novice

Izjemen rekord: več kot 2.500 prevoženih kilometrov z enim polnjenjem baterije

Skupina študentov Tehnične Univerze v Munchnu je postavila nov svetovni rekord z najdaljšo prevoženo razdaljo električnega avtomobila z enim polnjenjem baterije.

Rek “Na mladih svet stoji” drži tudi v primeru študentov Tehnične Univerze v Münchnu, ki so z enosedežnim prototipom Muc022 v nekaj več kot štirih dneh prevozili 2.575,79 kilometrov brez vmesnega polnjenja baterije. S tem so za slabih tisoč kilometrov izboljšali obstoječi rekord, ki je znašal 1.608,54 kilometra.

Za podvig so dodatno preuredili enega od obstoječih električnih prototipov, s katerim so že sodelovali na tekmovanjih energijsko učinkovitih električnih vozil. Predelave so se lotili z namenom izboljšav aerodinamike in zmanjšanja mase vozila ob vgradnji zmogljivejše baterije. Rezultat je električni enosedežnik z maso 170 kg in aerodinamičnim količnikom 0,159 Cd, ki ga poganja električni motor z močjo 400 W. Vgrajena baterija ima kapaciteto 15,5 kWh, kar bi pri večini običajnih električnih modelov le v redkih primerih zadoščalo za 100 prevoženih kilometrov. Povprečna poraba prototipa Muc022 je tekom rekordne vožnje, ki je trajala 99 ur, znašala le 0,6 kWh na 100 prevoženih kilometrov.

TUfast Eco tim, kot se imenuje skupina študentov, je svoj projekt predstavila tudi v okviru dogodka IAA Mobility v Münchnu, kjer jim je predstavnik Guinnessove knjige rekordov podelil nagrado za največjo prevoženo razdaljo z električnim avtomobilom brez dodatnega polnjenja ali uporabe sončnih celic. Za dosežek jim je čestital tudi bavarski minister za znanost Markus Blume, ki je poudaril, da se tudi s takšnimi dosežki oblikuje prihodnost trajnostne mobilnosti.

Avtomobilizem.com (Vir in foto: TUM.)

Mnenja uporabnikov

1 komentar za "Izjemen rekord: več kot 2.500 prevoženih kilometrov z enim polnjenjem baterije"


Blinder
18 dni 21 ur nazaj

naslednja stvar, lahko uporabijo baterije kot stressed member

 
EU bi lahko prodor kitajskih proizvajalcev v Evropi umirila z dodatnimi dajatvami
Intenziven razvoj baterijskih tehnologij pri Toyoti