Novice

Kitajski proizvajalci osvajajo Evropo tudi z izboljšano varnostjo

Več električnih modelov kitajskih znamk je v preteklih mesecih dobilo oceno petih zvezdic na preizkusih Euro NCAP.

Kitajski proizvajalci električnih avtomobilov še naprej osvajajo evropski trg s ponudbo cenovno ugodnejših modelov. Ti ob najsodobnejših tehnoloških rešitvah sedaj ponujajo tudi visoko raven varnosti, saj so se kitajski avtomobilski proizvajalci pričeli zavedati dejstva, da varnostni vidik predstavlja pomemben del uspešne prodaje.

V obdobju preteklih mesecev je večina preizkušenih modelov kitajskih proizvajalcev na račun aktivne in pasivne varnosti osvojila vseh pet zvezdic pri ocenjevanju Euro NCAP. Brian Gu, vodilni mož kitajskega proizvajalca električnih avtomobilov Xpeng, poudarja, da se večina kitajskih proizvajalcev dodatno osredotoča na varnost, saj želijo tudi na ta način povečati svojo konkurenčnost na zahtevnem evropskem trgu.

Kitajski proizvajalci poleg končnih kupcev ciljajo tudi na upravitelje flot, bodisi v okviru posameznih podjetij ali pa različnih ponudnikov storitev mobilnosti, ki z namenom doseganja trajnostnih ciljev preklapljajo na elektriko. V oktobru so pri nemškem podjetju za izposojo avtomobilov Sixt potrdili nakup 100.000 električnih vozil kitajskega proizvajalca BYD, začenši s serijo modelov Atto 3. Ta je pred kratkim osvojil vseh 5 zvezdic preizkusa NCAP, v septembru pa sta enak rezultat osvojila tudi modela Coffee 01 in Ora Funky Cat podjetja Great Wall Motors.

Po podatkih francoskega svetovalnega podjetja Inovev je bilo v prvih devetih mesecih letošnjega leta v Evropi prodanih 155.000 vozil kitajskega porekla, kar predstavlja 1,4-odstotni tržni delež, do konca leta pa naj bi se lanska prodaja (80.000 enot) lahko že podvojila. Po napovedih analitikov podjetja Inovev naj bi do leta 2030 električni modeli predstavljali 40-odstotni delež celotne prodaje v Evropi, kitajske znamke pa naj bi z deležem med 12,5 in 20 odstotki prodale med 725.000 in 1.16 milijona vozil. Ob tem podpredsednik Inoveva Jamel Taganza dodaja, da je to precej konzervativna napoved, saj bi se, v primeru slabšega posluha evropskih proizvajalcev na razmere na trgu, delež kitajskih vozil lahko še dodatno povečal.

Avtomobilizem.com (Vir: Autoblog. Foto: Xpeng)

Mnenja uporabnikov

2 komentarjev za "Kitajski proizvajalci osvajajo Evropo tudi z izboljšano varnostjo"


jack86
1 leto 2 dni nazaj

Bil pred kratkim v Norway, znimiv je procent kitajcev: velik. Več kot polovica mestnih avtobusov električnih BYD. Taksiji, osebni,..

xxl
1 leto 3 dni nazaj

Ti kitajci prihajajo po kapljicah, vsaj pri nas je tako. Cene se mi pa tudi ne zdijo nič kaj ugodne.

 
Tesla uporabnikom omogočila sistem avtonomne vožnje
Nov oblikovalski pristop za prihodnost znamke Lancia