Novice

Turčija povečuje uvozne dajatve za električna vozila kitajskih proizvajalcev

Turške oblasti naj bi se za ta korak odločile z namenom povečanja prodaje prihajajočih električnih modelov domače proizvodnje.

Turška vlada se je odločila za občuten dvig uvoznih dajatev na uvoz električnih vozil kitajskega porekla. Z dodatnimi carinskimi dajatvami v višini 40 odstotkov naj bi turške kupce spodbudili k nakupu električnih modelov lokalne proizvodnje, ki naj bi bili še letos na voljo v domačih prodajnih salonih.

Prvi model domače znamke TOGG bo električni športni križanec, zasnovan na namenski električni platformi. Koncept so predstavili leta 2019, produkcijska različica pa naj bi bila deležna le manjših sprememb. Kupci bodo imeli možnost izbire med dvema pogonskima sklopoma – vstopni model naj bi poganjal električni pogonski sklop z enim motorjem (200 KM) in bo omogočal do 500 km dosega z enim polnjenjem. Na voljo bo tudi štirikolesno gnana različica s pogonskim sklopom moči 400 KM in z do 400 km dosega z enim polnjenjem baterijskega paketa, katerega kapacitete še ne razkrivajo.

Prodaja električnih avtomobilov v Turčiji je sicer v preteklem letu doživela nov vrh, saj se je s 7.733 prodanimi enotami skoraj potrojila v primerjavi z letom poprej in sedaj predstavlja malenkost več kot odstotek celotne prodaje v Turčiji.  Eden od razlogov za povečanje prodaje električnih vozil je bilo tudi znižanje dajatev v primerjavi z nakupom vozil s klasičnimi motorji.

Novica o povečanju uvoznih dajatev je bila objavljena nedolgo po tem, ko so pri drugem največjem proizvajalcu električnih vozil, kitajskemu podjetju BYD, podpisali pismo o nameri za distribucijo električnih avtomobilov in lahkih gospodarskih vozil s turškim podjetjem ALJ Turkiye.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops. Foto: TOGG.)

Mnenja uporabnikov

1 komentar za "Turčija povečuje uvozne dajatve za električna vozila kitajskih proizvajalcev"


whitee
6 meseci 21 dni nazaj

In enako bo naredila Evropa, ko se bodo začeli dobro prodajati Kitajci.

 
Renault Espace: dober kvadratni meter panoramske strehe
Vsaj še ena generacija za male Hyundaie