Novice

Evropska premiera Teslinega Modela 3 v Goodwoodu

V podjetju Tesla Motors so se odločili, da bodo Model 3 na evropskih tleh prvič predstavili v okviru Festivala hitrosti Goodwood. Predstavitev bo potekala približno leto dni pred nameravanim začetkom proizvodnje vozil z volanom na desni strani, namenjenih britanskemu trgu.

Nastop Modela 3 bo sicer bolj razstavnega značaja, saj bo avtomobil le na ogled, brez možnosti preizkusne vožnje. Na ogled bo namreč električni avtomobil, izdelan za ameriško tržišče.

S proizvodnjo v Kaliforniji so pričeli pred slabim letom, trenutno pa so dosegli zmogljivost 5.000 enot tedensko in s tem izpolnili cilj, ki so si ga zastavili za drugo četrtletje letošnjega leta. Čakalna doba je sicer še vedno med 12 in 18 meseci, trenutno pa so v proizvodnji le avtomobili z volanom na levi strani. Prve dobave vozil z volanom na desni strani so predvidene šele za leto 2020.

Skupno je Teslin Model 3 naročilo že okoli 500.000 kupcev, ki potrpežljivo čakajo na dobavo. V primeru, da pri Tesli dosežejo načrtovano letno proizvodnjo 500.000 vozil, pa analitiki predvidevajo, da bodo v ZDA pri prodaji prehiteli konkurente, kot so BMW, Mercedes-Benz in Lexus.

Kot je znano, sta zaradi hitrejše in lažje proizvodnje na voljo le dve različici, osnovna in različica z podaljšanim dosegom. Osnovna različica z baterijami kapacitete 50kWh je v ZDA naprodaj za 35.000 $, iz mirovanja do stotice potrebuje 5,6 s in ima 345 kilometrov dosega. Različica z podaljšanim dosegom(Long Range), ki z enim polnjenjem baterij kapacitete 75 kWh prevozi do 500 km, pa je v ZDA na voljo za 44.000 $. Dražja različica doseže hitrost 100 km/h v 5,1 s in ima končno hitrost 225km/h, medtem ko se števec pri osnovnem modelu ustavi pri 210 km/h.

Na britanskem trgu je predvidena cena za osnovni model, po odštetju vladne subvencije v višini 4.500 funtov, okoli 30.000 funtov. S tem se Teslin Model 3 postavlja ob bok Audiju A4, BMW-ju serije 3, Jaguarju XE in Mercedes-Benzu razreda C, ki so v podobnem velikostnem in cenovnem razredu.

V prihodnosti bo na voljo tudi Model 3 Performance, v katerega pa po navedbah Elona Muska zaradi prostorskih omejitev ne bo možno vgraditi baterije 100 kWh, ki je sicer standardna pri modelih Tesla Performance. Bodo pa verjetno povečali kapaciteto bateriji 75 kWh iz različice s podaljšanim dosegom. Glede na to, da je Model 3 več kot 400 kg lažji od modela S, je zelo verjetno, da bo tudi hitrejši od Modela S Performance.

Na žalost lastniki Teslinega Modela 3 ne bodo deležni ugodnosti v obliki brezplačnega polnjenja na Teslinih hitrih polnilnicah, kar pri Tesli opravičujejo s tem, da bodo primorani zaradi večjih potreb povečati investicije v razširitev mreže polnilnic.

Avtomobilizem.com (Vir: Autocar. Foto: Tesla.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Škoda bo od 2020 naprej v Indiji izdelovala mali terenec
Volkswagen napoveduje mali T-Cross