Novice

EZ-Ultimo je zadnji v vrsti treh Renaultovih konceptov

Za leto 2018 so si pri Renaultu zastavili cilj predstaviti javnosti njihovo vizijo prevoza bodočnosti. To so storili s skupno tremi koncepti, vsak od njih je bil predstavljen drugje.

Prvi je bil v Ženevi letos predstavljen EZ-GO, francoska vizija taksija prihodnosti. Pri tem je jasno, da je EZ-GO zasnovan kot avtonomno vozeč avto, namenjen prvenstveno prevozu potnikov in njihovi prtljagi. Drugi koncept, predstavljen septembra v Hannovru, je bil EZ-PRO, neke vrste avtonomno vozeči dostavnik za »zadnji kilometer«, ki naj bi imel glavno funkcijo predvsem v mestih. V Parizu je pod žarometi predstavljen še tretji s primernim imenom EZ-Ultimo.

Gre za prikaz Renaultove vizije luksuznega vozila prihodnosti, opremljenega (enako kot prva dva koncepta) s sistemom zmožnim 4. stopnje avtonomne vožnje. En možen primer uporabe predstavljajo hoteli, ki bi lahko z EZ-Ultimom izvajali neke vrste »shuttle« storitev  za svoje goste. Drugi primer možne uporabe bi bili zasebniki, ki bi avto predajali v najem strankam, na prevoženo pot ali pa za določeno časovno obdobje (nekaj ur ali nekaj dni)

Podobno kot EZ-PRO je tudi EZ-Ultimo mersko konkreten »voz«, saj je dolg Rolls-Royceu primerljivih 5,8 metra. Ob tej dolžini izstopa z 1,35 metra razmeroma majhna višina avta. Pri snovanju njegove zunanje podobe naj bi se oblikovalci v Parizu zgledovali po kočijah s konjsko vprego iz 18. in 19 stoletja, sodobni arhitekturi in Renaultovih modelih izpred prve svetovne vojne, ko je bil Renault znan kot prestižni avtomobilski proizvajalec.

Samosvoje oblikovanje s poudarkom na luksuznem vzdušju se nadaljuje v njegovi notranjosti. V razkošnem potniškem prostoru, namenjenem trem potnikom, je najti poleg klopi (obrnjene v smeri vožnje) tudi udoben fotelj, odet v temno zeleno usnje, ki oblikovno spominja na tiste v hotelskih ložah. Za lažje vstopanje in izstopanje potnikov je opremljen z mehanizmom za prečni pomik proti vratom. Vrata so mimogrede samo ena, a so ta zato toliko daljša in dvodelna. Vrh se za lažje vstopanje privzdigne navzgor, pokončni del pa zdrsne proti prednjemu delu avta. Potnikom je v kabini namenjen »delovni pult« prekrit z marmorjem, tla so odeta z lesom ameriškega oreha, površine, ki se naj bi jih človek pogosteje dotikal, pa so deloma oblečene tudi v velur.

Celotna kabina je bila načrtno zasnovana nesimetrično. Po besedah Laurenta Negronija, ki je oblikoval notranjost oblikovne študije, so se namreč želeli »igrati« s prostorom. Ravno zaradi izrazite neobičajnosti oblikovanja in odstopanja od avtomobilskih »standardov« notranje ureditve vozil so Francozi prepričani, da človek po vstopu v EZ-Ultimo pozabi, da dejansko sedi v avtu.

Prtljagi je namenjen po meri izdelan kovček, ki najde svoje mesto v ozkem prtljažniku z izvlečno polico v zadku avta.

Laurens van den Acker, vodja oblikovanja pri Renaultu, se zaveda nenavadnosti, da Renault kot masovni proizvajalec vozil predstavlja koncept luksuznega vozila, a pravi, da se bodo tovrstne ločnice med proizvajalci s prihodom avtonomnih vozil in storitve skupne rabe vozil močno zabrisale in demokratizirale. Van den Acker pri tem nadaljuje, da je oblikovalcem izredno zanimivo snovati tovrstne neobičajne in ekstremno ekskluzivne modele. »Nismo premium znamka, a z EZ-Ultimo smo imeli priložnost narediti luksuz dostopen«.

Avtomobilizem.com (Vir: Automotive News Europe. Foto: Avtomobilizem.com, Renault.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Vinfast z odločnim nastopom in velikopoteznimi načrti
Proizvodnja Porscheja 911 Speedster bo omejena na 1948 enot