Novice

Vinfast z odločnim nastopom in velikopoteznimi načrti

V sklopu avtomobilskega salona v Parizu se je predstavilo tudi vietnamsko podjetje Vinfast, ki ob precejšnjem zanimanju medijev oznanja svoje velikopotezne načrte.

Vinfast je del korporacije Vingroup JSC in bo prvo podjetje v Vietnamu s proizvodnjo lastnih vozil, ki naj bi pod njihovo znamko po vietnamskih cestah zapeljala septembra prihodnje leto. V zvezi z zagonom proizvodnje je podjetje opravičilo pomen svojega imena (fast – hitro), saj so se stvari po besedah podpredsednika oddelka za proizvodnjo Shauna Calverta dogajale z bliskovito hitrostjo. Projekt proizvodnega obrata, ki se razteza na 335 hektarih, so uspeli zgraditi v kratkih 9 mesecih, vanj pa so investirali 1,5 milijarde ameriških dolarjev.

Njihov proizvodni program naj bi po začetnih modelih limuzine in športnega terenca kasneje vseboval tudi paleto modelov z električnim pogonom. Letna kapaciteta proizvodnje v obdobju do 2023 naj bi bila okoli 250.000 enot, kar naj bi po podatkih vietnamskega združenja avtomobilskih proizvajalcev (VAMA) predstavljalo 92-odstotni delež vseh vozil, prodanih na območju države.

Podjetje je v Parizu predstavilo debitantska modela, limuzino Lux A2.0 in športni terenec Lux SA2.0. Oba modela premijskega razreda sta nastala v sodelovanju z oblikovalci italijanskega podjetja Pininfarina, njuna zasnova pa prihaja od bavarskega proizvajalca BMW, s katerimi so se dogovorili za pravico do predelave prejšnjih generacij serije 5 (F10) in X5 (F15) ter pridobili licenco za proizvodnjo nekoliko prilagojenega 2,0-litrskega turbobencinskega štirivaljnega agregata(N20), ki je v dveh različicah moči ter v kombinaciji z osemstopenjskim samodejnim menjalnikom hkrati trenutno edina pogonska opcija. Kot zanimivost naj še povemo, da so pri postavljanju smernic oblikovanja upoštevali tudi glas ljudstva. Preko 62.000 ljudi je namreč glasovalo o izbiri med 20 predstavljenimi skicami vizualne zasnove obeh modelov.

Vingroup je sicer ena najbolj razširjenih korporacij na področju Vietnama, ki prevladuje na mnogih področjih. Njihovo hčerinsko podjetje Vinhome kroji pravila na nepremičninskem trgu, Vinmec se prebija na področju zdravstva, upravljajo pa tudi verigo supermarketov Vinmart. Poleg proizvodnje avtomobilov namerava podjetje Vinfast kmalu pričeti tudi s proizvodnjo električnih skuterjev, v sodelovanju s podjetjem EDAG Engineering iz Nemčije pa že razvijajo vozila na električni pogon.

Avtomobilizem.com (Vir: Vinfast, Autoblog. Foto:Vinfast.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Porsche je Parizu predstavil nov videz Macana
EZ-Ultimo je zadnji v vrsti treh Renaultovih konceptov