Novice

Ford Bronco tudi za evropske pustolovce

Že kmalu naj bi bilo tudi evropskim kupcem na voljo omejeno število vozil Fordovega legendarnega športnega terenca Bronco.

Ford Bronco, ki so ga pri ameriški znamki ponovno oživili pred dvema letoma, po 25-letnem premoru ponovno obuja spomine na legendarni in terensko zmogljiv avtomobil, ki so ga v izvirniku predstavili leta 1966. Pri Fordu so se obuditve kultnega terenca lotili z digitalnim posnetkom modela prve generacije v naravni velikosti, saj so tudi v sodobni različici želeli ohraniti prepoznavno obliko in izrazita razmerja. Avtomobil so zasnovali z mislijo na pustolovski duh njegovih uporabnikov, zato so mu namenili širok izbor dodatne opreme, ki deluje skupaj z vgrajenimi sistemi in jo je preprosto namestiti z namenskimi nosilci.

Zasnovan je na šasiji iz jekla visoke trdnosti s sedmimi prečnimi nosilci, ki poleg togosti zagotavljajo velike hode vzmetenja ob spopadanju s terenskimi izzivi. Prepoznavnost nove generacije modela Bronco, ki se pridružuje paleti Fordovih terenskih vozil, poleg številnih oznak zagotavlja značilna sprednja maska hladilnika preko celotne širine z okroglimi žarometi ter oglati deli karoserije, oblikovani na način, ki omogoča enostavnejši pregled nad zunanjimi vogali avtomobila ob vožnji po zahtevnih terenih. Poleg številnih domiselnih dodatkov ima novi Bronco snemljivo trdno streho, ki jo je moč ločiti v štiri plošče, za dodaten stik z naravo in občutek svobode pa so vsa vrata enostavno odstranljiva s posebnim orodjem.

Kljub terenski robustnosti pri Fordu niso pozabili na ljubitelje sodobnih tehnologij, ki jim bo namenjena digitalna instrumentna plošča z zaslonom velikosti 8 palcev v kombinaciji z 12-palčnim osrednjim zaslonom informacijsko-multimedijskega sistema Sync 4, ki poleg vrhunskega zvočnega sistema Bang & Olufsen ter povezljivosti s sistemoma Android Auto in Apple CarPlay omogoča brezžične posodobitve. Polega nabora sistemov za terensko vožnjo Trail Toolbox (Trail Control, Trail Turn Assist, Trail One Pedal Drive in Advance Trac) bo vožnjo po urejenih cestah in izven njih olajšal tudi 360-stopinjski prikaz sistema kamer s pogledom terenskega opazovalca. Serijsko vgrajen sistem zagotavlja prikaz položaja koles, ki sicer ne bi bil viden z voznikovega sedeža ter s tem poveča vidljivost med tehničnimi izzivi terenske vožnje, kot je npr. plezanje po skalnatem terenu.

Glede na to, da si je s svojimi terenskimi lastnostmi že originalni Bronco prislužil vzdevek G.O.A.T.  (Goes Over Any Type of Terrain), so se pri Fordu potrudili, da tudi njegov naslednik ne bo zaostajal pri premagovanju najtežjih izzivov. Srce njegovih terenskih zmogljivosti je Terrain Management System, ki vozniku omogoča preprosto izbiro načina glede na vozne razmere. Poleg načinov za cestno vožnjo (Normal, Eco, Sport in Slippery) so na voljo tudi posebni terenski načini Mud/Ruts (blato/kolovoz), Sand (Pesek) in Baja, ki poudarja dirkaško plat. Brezkompromisno vožnjo v vseh razmerah omogoča dvostopenjski elektronski reduktor z možnostjo vklopa med vožnjo ali dvostopenjski elektromehanski reduktor s samodejnim načinom, ki omogoča nemoten preklop med dvo- in štirikolesnim pogonom v odvisnosti od razmer. Serijsko je na voljo še zapora zadnjega diferenciala, opcijsko pa bodo kupci lahko izbrali tudi zaporo sprednjega diferenciala in sistem za odklop sprednjega prečnega stabilizatorja. Podrobnosti o pogonskih sklopih, ki bodo na voljo evropskim kupcem, zaenkrat še ne razkrivajo, zato še ne moremo z gotovostjo trditi, ali bo poleg 2,3-litrskega štirivaljnika EcoBoost na voljo tudi 2,7-litrski V6.

Po besedah Matthiasa Tonna, glavnega inženirja za področje uvoženih vozil pri Fordu v Evropi, je Bronco najčvrstejši in vsestranski terenec. Narejen je z namenom, da strankam omogoča svobodno in samozavestno raziskovanje, saj ga je mogoče prilagoditi skoraj vsaki pustolovščini, ne da bi pri tem žrtvovali udobje, uporabnost in zmogljivost.

Avtomobilizem.com (Vir in foto: Ford.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Volvo kmalu z novim evropskim proizvodnim obratom
MG4 je zasnovan na novi platformi MSP