Novice

Volvo kmalu z novim evropskim proizvodnim obratom

Predstavniki švedske znamke so potrdili načrte o gradnji novega proizvodnega obrata na Slovaškem.

Prvič v zadnjih šestdesetih letih so se pri Volvu odločili za gradnjo novega proizvodnega obrata v Evropi, ki se bo pridružil obstoječima v Belgiji in na Švedskem. Z gradnjo novega proizvodnega obrata, ki bo nastal v bližini mesta Košice na Slovaškem, naj bi po sedanjih načrtih pričeli prihodnje leto.

Proizvodnja naj bi stekla v letu 2026, letno pa naj bi tam proizvedli okrog 250.000 električnih vozil, sama lokacija pa naj bi dopuščala tudi morebitne naknadne širitve. Volvova evropska proizvodnja naj bi po zagonu proizvodnje v novi tovarni, skupaj z obstoječima obratoma na Švedskem in v Belgiji, narasla na približno 600.000 enot letno.

Preteklo leto so sicer izdelali in dobavili približno 700.000 enot, do leta 2025 pa naj bi v vseh njihovih proizvodnih obratih proizvedli 1,2 milijona vozil, od tega naj bi bilo približno 800.000 enot izdelanih v njihovih ameriških in kitajskih proizvodnih obratih.

V nastanek novega proizvodnega obrata na Slovaškem naj bi vložili milijardo evrov, dodatnih dvajset odstotkov pa naj bi – k celotni investiciji v višini 1,2 milijarde evrov – zagotovila slovaška vlada. V novi tovarni, ki bo namenjena samo proizvodnji električnih vozil, naj bi se odprlo približno 3.300 delovnih mest.

Jim Rowan, izvršni direktor Volva, je ob tem poudaril, da nameravajo do leta 2030 postati popolnoma električna znamka. Dodaja še, da je širitev poslovanja v Evropi nujna za njihovo rast in prehod k elektrifikaciji.

Avtomobilizem.com (Vir: Volvo, Motor Authority. Foto: Volvo.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Cene električnih vozil bi lahko usodno vplivale na avtomobilski trg
Ford Bronco tudi za evropske pustolovce