Novice

Hibridni Niro v novi generaciji še učinkovitejši

Kia je predstavila nove podrobnosti hibridne različice modela Kia Niro, ki so ga v novi generaciji prvič razkrili na avtomobilskem salonu v Seulu.

Ob uradnem razkritju druge generacije križanca Niro so pri korejski znamki predstavili le osnovne značilnosti novega modela, sedaj pa nam namenjajo nekaj več informacij o njegovi hibridni različici. Kot so najavili ob predstavitvi, bo novi Niro na voljo s popolnoma električnim pogonom ter v priključno-hibridni in hibridni različici. Nova generacija modela Niro je zasnovana na močno izpopolnjeni različici platforme, ki je predstavljala osnovo predhodnji.

Hibridni pogonski sklop predstavlja posodobljen 1,6-litrski bencinski štirivaljni motor s 77 kW (105 KM) in 144 Nm navora v kombinaciji z električnim motorjem (32 kW/44 KM), sistemska moč (104 kW/141 KM) pa se na sprednji kolesni par prenaša preko 6-stopenjske dvosklopčne avtomatike. Pogonski sklop na omejeni razdalji omogoča tudi način vožnje brez emisij (Green Zone Drive), ki je namenjena vožnji v območjih, kjer ni zaželena uporaba motorjev z notranjim zgorevanjem. Pri Kii sicer ne razkrivajo razdalje, ki jo je možno prevoziti zgolj na elektriko, vendar glede na dejstvo, da gre za “normalen” hibrid s kompaktno baterijo, ki se polni s pomočjo bencinskega motorja ali ob regeneraciji energije pri zaviranju, najverjetneje ne smemo pričakovati preveč.

Nova generacija modela Niro je nekoliko zrasla, saj v dolžino meri 4,420 m, široka je 1,825 m ob medosni razdalji 2,720 m in višini 1,545 m. Po zaslugi dodatnih 6,5 cm dolžine in dveh centimetrov daljše medosne razdalje ima še prostornejšo kabino, medtem ko je prtljagi namenjenih 451 litrov. Notranjost je povzeta po električnem EV6, z 10,25-palčnim panoramskim zaslonom, ki združuje instrumentno ploščo in multimedijsko-informacijski sistem, dopolnjen z 10-palčnim prikazovalnikom na vetrobranskem steklu za prikaz informacij brez odvračanja voznikove pozornosti s ceste.

Z novo generacijo Niro dobiva širšo paleto sodobnih voznikovih pomagal, ki vozniku olajšajo vožnjo in poskrbijo za večjo varnost. Poleg nabora asistenčnih sistemov (ADAS), ki med drugim vključujejo pomoč za vožnjo po avtocesti, prilagodljivi regulator hitrosti v povezavi z navigacijo ter sisteme za opozarjanje pred trkom s funkcijo vključevanja in prehoda križišč, bo vozniku v pomoč še pametni parkirni pomočnik z možnostjo daljinskega upravljanja.

S prodajo hibridne različice novega Nira v Koreji pričenjajo še ta mesec, tekom letošnjega leta pa naj bi prišla tudi v prodajne salone na preostanku globalnih trgov. Pri znamki Kia že obljubljajo tudi več podrobnosti priključno-hibridne ter baterijsko gnane električne različice, ki jih nameravajo razkriti pred njihovim prihodom na trg.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops, Kia. Foto: Kia.)

Mnenja uporabnikov

2 komentarjev za "Hibridni Niro v novi generaciji še učinkovitejši"


Blinder
2 leta 2 meseci nazaj

Še tri generacije pa bo dosegel učinkovitost TDI-ja

Gosic
2 leta 2 meseci nazaj

Uff preseči spuščajoče črne in modre prdce pa težko, razen če se Niro vname. To pa je potem dosegla že prva generacija.

 
Renault Austral je eleganten in tehnološki
BMW razvija novo generacijo bencinskih in dizelskih motorjev