Novice

Hyundai i30 kot prvi predstavnik N performance oddelka

Visoko zmogljiva različica modela i30 je bila te dni opažena na Nürburgringu, zato lahko tudi brez uradne potrditve trdimo, da bo priljubljena kombilimuzina prvi predstavnik novega N Performance športnega oddelka.

Michel Nandan, vodja Hyundaijeve ekipe v svetovnem reli prvenstvu WRC je pred kratkim namignil, da bi lahko bil i30 prvi predstavnik novega športnega oddelka, s katerim želijo vzbuditi čustveno povezavo voznika z njihovimi vozili. Vroči i30 bo na ceste zapeljal v prihodnjih dveh letih in se bo postavil po robu predvsem Volkswagen Golfu R in Ford Focusu RS.

Nandan ni želel izdati nobene skrivnosti o moči agregata, vendar je le diplomatstko namignil, da bo pod pokrovom motorja nameščen močan prisilno polnjeni bencinski agregat, podprt s tehnologijo iz dirkalnika WRC. Kot vidimo na testnemu primerku bo močno znižano podvozje, na armaturni plošči pa nameščeni dodatni merilniki.

Hyundai je letos le rahlo prenovil model i30, saj že razvija novo generacijo modela i30, ki bo slonela na povsem novi arhitekturi. Slednja bo namenjena tudi uporabi visokozmogljivih modelov oddelka N performance, z njo pa se želi korejski proizvajalec vozil zasidrati v segment zmogljivih kombilimuzin in konkurirati številni konkurenci. Kmalu  po modelu i30 bo na ceste zapeljal še manjši i20, s čimer bodo še dvignili ugled znamke N.

Thomas A. Schmid, novi šef evropskega dela Hyundaia je dejal ”karkoli naredimo mora biti takoj verodostojno, saj znamka potrebuje verodostojnost.” Nandan je med drugim povedal, da je oddelek za motoršport tesno sodeloval z novim N oddelkom pri izdelavi športnih vozil.

”Smo kar dobro povezani in si izmenjujemo informacije ter podatke. Z naše WRC strani, dobivamo pomoč pri kalkulacijah in inženirji z oddelka za raziskave in razvoj preučujejo kaj počnemo in kako to počnemo. To je bolj tehnično sodelovanje. Nikakor ne moreš prenesti stvari iz reli dirkalnika v običajno vozilo. So povsem drugačni in nimajo enakega namena, vendar jih lahko v smislu tehnologije. Za nekaj materialov in tehnologij lahko to storimo” je še zaključil Michel Nandan.

Avtomobilizem.com (Vir in foto: Autocar)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Sedem sedežev za novo Hondo CR-V
Volkswagen uradno potrdil dva nova športna terenca