Novice

Intenziven razvoj baterijskih tehnologij pri Toyoti

Japonski avtomobilski proizvajalec razkriva več podrobnosti nove generacije baterij, ki bodo zagotavljale energijo njihovim električnim modelom v prihodnosti.

Toyota je ob najavi novega proizvodnega obrata za proizvodnjo električnih vozil podrobneje predstavila tudi napredek in načrte v zvezi z razvojem baterij za električna vozila. Že v bližnji prihodnosti naj bi pričel z uporabo nove generacije litij-ionskih baterij s tekočim elektrolitom, potrdili pa so tudi občuten napredek pri razvoju baterij z elektrolitom v trdnem stanju. Nove generacije baterijskih paketov naj bi bile ob nižji masi tudi manjših dimenzij. Predvsem naj bi se spremenila njihova višina, kar bo inženirjem odprlo dodatne možnosti izboljševanja zasnove novih modelov in njihovih aerodinamičnih lastnosti.

Toyota battery development_3Prihodnost prihajajočih Toyotinih električnih modelov bo temeljila na treh novih tehnologijah baterij s tekočim elektrolitom in na baterijah z elektrolitom v trdnem stanju. Litij-ionske baterije nove generacije bodo ob cenovni dostopnosti ponujale večjo energijsko gostoto in hitrejše polnilne čase. Trenutno poteka razvoj baterij z oznakami Performance, Popularization in High-Performance.

Nova generacija litij-ionskih baterij z oznako Performance naj bi omogočala več kot 800 km dosega ob do 20 odstotkov nižjih stroških izdelave, polnjenje med 10 in 80 odstotki napolnjenosti pa naj ne bi trajalo dlje od 20 minut. V novi generaciji njihovih električnih modelov naj bi jih pričeli uporabljati leta 2026.

Toyota battery development_1Baterije z oznako Popularization naj bi temeljile na litij-železo-fosfatni osnovi, zasnovane pa naj bi bile na podoben način kot na bipolarni tehnologiji izdelane nikelj-metal-hidridne baterije. Ob 40 odstotkov  nižjih stroških izdelave naj bi omogočale do 20 odstotkov več dosega (nad 600 km) kot baterije modela Toyota bZ4X, čas polnjenja med 10 in 80 odstotki napolnjenosti pa naj bi bil krajši od pol ure. Z njihovo uporabo naj bi pričeli med letoma 2026 in 2027.

Visokozmogljive baterije z oznako High-Performance, ki bodo temeljile na litij-ionski tehnologiji, naj bi v svojih električnih modelih pričeli uporabljati leto kasneje in naj bi omogočale okrog 1.000 kilometrov dosega z enim polnjenjem. Pri Toyoti pričakujejo do deset odstotno znižanje stroškov izdelave v primerjavi z baterijami Performance, čas polnjenja med 10 in 80 odstotki pa naj bi bil krajši od 20 minut.

Pri Toyoti obenem potrjujejo preboj na področju razvoja in vzdržljivosti baterij z elektrolitom v trdnem stanju, ki naj bi jih pričeli uporabljati po letu 2027. Trenutno preizkušajo tehnologijo, ki omogoča večjo toleranco na višje napetosti in temperature, kar omogoča hitrejše polnjenje in praznjenje z višjo močjo brez prevelikega vpliva na življenjsko dobo baterije. Baterije z elektrolitom v trdnem stanju naj bi omogočale dvajset odstotkov večji doseg v primerjavi z baterijami Performance ob hitrejših polnilnih časih – 10 minut ali manj za polnjenje med 10 in 80 odstotki. Baterije z elektrolitom v trdnem stanju naj bi najprej uporabili s priključno-hibridnimi pogonskimi sklopi, potrdili pa so tudi, da že potekal razvoj tovrstnih baterij, ki naj bi omogočale okrog 1.200 km dosega.

Avtomobilizem.com (Vir: Inside EVs, Toyota.    Foto in grafika: Toyota.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Izjemen rekord: več kot 2.500 prevoženih kilometrov z enim polnjenjem baterije
Oster odziv kitajskih oblasti na napovedane ukrepe EU