Novice

Toyota z največ patenti na področju baterij z elektrolitom v trdnem stanju

Po rezultatih raziskave, ki so jo opravili na Japonskem, Toyota občutno prednjači po številu vloženih patentov v zvezi s tehnologijami baterij z elektrolitom v trdnem stanju.

Japonski Nikkei je v sodelovanju s podjetjem za raziskave Patent Result iz Tokia preverjal število patentov, vloženih pri mednarodni organizaciji za intelektualno lastnino (World Intellectual Property Organization). V študiji so zajeli vložene patente v zvezi z baterijami z elektrolitom v trdnem stanju, ki so jih med letom 2000 in letošnjim marcem zabeležili na področju desetih držav oziroma regij.

Glede na rezultate je pri številu vloženih patentov daleč pred vsemi Toyota s 1.331 patenti, sledita ji Panasonic Holding s 445 vloženimi patenti ter še eno japonsko podjetje, Idemitsu Kosan, z 272 vloženimi patentnimi prijavami, povezanimi s tehnologijo baterij z elektrolitom v trdnem stanju. Toyota naj bi sicer raziskovala baterije z elektrolitom v trdnem stanju že od devetdesetih let prejšnjega tisočletja, njihovi patenti pa naj bi pokrivali širok nabor tehnologij s področja strukture baterij, izbire materialov ter postopka njihove izdelave. Toyota sicer na področju izdelave baterij v okviru skupnega podjetja že sodeluje s podjetjem Panasonic, obenem pa so del japonskega konzorcija, v katerem sta tudi Honda in Nissan.

Po mnenju in pričakovanjih mnogih naj bi baterije z elektrolitom v trdnem stanju pomenile nov preboj na področju električnih vozil in mobilnosti, saj naj bi v primerjavi z baterijami, ki so trenutno v uporabi, ob nižjih stroških omogočale več zmogljivosti in hitrejše polnilne čase.

Toyota naj bi sicer glavnino svojih sil usmerila v proizvodnjo baterijsko gnanih električnih vozil šele potem, ko naj bi tehnologija baterij z elektrolitom v trdnem stanju že omogočala njihovo uporabo. Prvi njihov avtomobil s tovrstnimi baterijami naj bi bil hibridni model, ki ga nameravajo predstaviti okrog leta 2025. Do leta 2030 naj bi v okviru svojih znamk predstavili 30 baterijsko gnanih električnih vozil, prva izmed njih pa bosta že predstavljena Toyota bZ4X in Lexus RZ. Prvič so sicer uporabo baterij z elektrolitom v trdnem stanju predstavili v električnem Concept-i pred petimi leti. Po takratnih besedah njihovih predstavnikov naj bi tovrstne baterije sicer omogočale več zmogljivosti, za množično uporabo pa bi bilo potrebno rešiti omejitve, ki jih povzroča njihova kratka življenjska doba.

Z razvojem tehnologije baterij z elektrolitom v trdnem stanju se seveda ukvarjajo tudi druge znamke. Skupina Volkswagen trenutno razvija baterije s to tehnologijo, ki naj bi ob podobnih dimenzijah ponujale do 30 odstotkov večji doseg, do 80 odstotkov napolnjenosti pa naj bi jih bilo moč doseči v približno dvanajstih minutah. Nissan načrtuje prve električne modele s tovrstnimi baterijami do leta 2028, njihova cena pa naj takrat ne bi presegala 75 ameriških dolarjev (73,8 evra) na kilovatno uro, medtem ko bi ciljna cena 65 dolarjev (64 evra) na kilovatno uro Nissanu omogočila izenačenje cen modelov z motorji na notranje zgorevanje s cenami električnih avtomobilov. Za primerjavo – trenutna cena baterij za električne avtomobile naj bi bila blizu 130 ameriških dolarjev (128 evrov).

Avtomobilizem.com (Vir: Motor Authority. Foto: Toyota.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Elon Musk odstopa od prevzema Twitterja
Volvo napovedal izstop iz združenja ACEA