Testi

Toyota Aygo x-cite 1.0 VVT-i – Mladostna razigranost

Poraba 5,2 l/100km Največja hitrost 159 km/h Cena 10.390 eur
Plusi
 • sveža in razigrana oblika
 • drugačnost in prepoznavnost
 • multimedijski sistem x-touch
Minusi
 • oblika prednjih sedežev

Na letošnjem ženevskem avtomobilskem salonu smo po zbiranju prvih vtisov z Gašperjem in Urbanom soglasno ugotovili, da od malega trojčka koprodukcije Toyota – PSA najbolj izstopa prav Aygo, ki je drzen in razigran na način, kot se to od malega avtomobila pričakuje. Daljše druženje z urbanim navihancem je pozitiven prvi vtis le še potrdilo.

Omejena izbira

Roko na srce, prav velike izbire kupci malega trojčka niti ne bodo imeli. Potem ko so pri predstavniku PSA v Sloveniji povedali, da avtomobila Peugeot 108 zaenkrat niti ne bodo pripeljali na slovenski trg, smo bili septembra sicer priča otipavanju terena s predpremiernim nastopom Citroëna C1, kjer pa se vse bolj zdi, da bo pri tem tudi ostalo. Kljub predhodnim napovedim namreč v času objave testa še vedno niso znane cene za naš trg.

Zato pa so toliko bolj resno zagrabili za delo pri Toyoti, kjer nas zadnje tedne z vseh koncev in krajev nagovarjajo, naj dnevno kavico in rogljiček (3,80 evrov) zamenjamo za del mesečnega obroka za nakup novega Ayga. Morda predlagana zamenjava za vas ni sprejemljiva, ker brez jutranje kave pač ne funkcionirate, sem pa prepričana, da se lahko širša družina dogovori za takšen ali podoben načrt varčevanja. Konec koncev smo si v mojih časih prvih prevoženih kilometrov avtomobile delili z mamami, babicami in dedki – komerkoli pač, ki je bil pripravljen posoditi avto za primerno protiuslugo. Drži, da so se vmes nekoliko spremenile razmere in je vožnja mladih voznikov povezana s povečanimi zavarovalnimi premijami, a se da tudi pri tem nekoliko posredovati. Ena možnost je obisk delavnice varne vožnje, ki, poleg pridobivanja znanja in spretnosti na cesti, poskrbi za zmanjšanje zavarovalniškega doplačila. Druga možnost pa je, da za svežega voznika sklenete samostojno zavarovalno polico, s katero bo pokrita uporaba kateregakoli izmed družinskih avtomobilov.

Oranje

Čeprav ima Aygova podoba precej možnosti prilagoditve, o katerih se je razpisal že Gašper v vtisih z mednarodne predstavitve v Rotterdamu, so barvne in oblikovne kombinacije do določene mere pogojene z osnovno izbiro paketa opreme. Naše tokratno testno vozilo je bilo kot z gigantskega plakata, vesele oranžne barve, da se Gašper niti slučajno ni mogel upreti izzivu ter ga je ovekovečil na osvetljenem travniku, kjer je postal kovinska stilizirana podoba do kože premočenega nizozemskega nogometaša.

Paket opreme x-cite je tako omejen na izbiro vesele oranžne zunanjosti, medtem ko vas bodo ostali paketi prepričevali z drugimi aduti: x-wave s platneno streho, x-clusive z elegantno črnino ter samodejno klimatizacijo, x-play pa je tisti, ki nudi najširše možnosti kombiniranja okrasnih elementov. Vsekakor dovolj možnosti za vse, ki jim je poleg ostalega pomembna individualnost vozila.

Toyota je ob lansiranju Ayga napovedala, da v prihodnosti želijo oblikovati skupnost lastnikov malega avtomobila, ki bi si v praksi zamenjevali okrasne elemente notranjosti in zunanjosti, da bi lahko večkrat po želji prilagodili njegovo podobo. Koncept so v neki točki primerjali z menjavo zaščitnega ovitka mobilnega telefona, ki o njegovem lastniku pove še nekaj več in je svojevrstna deklaracija. Slovenija bo morda do tovrstnega “ayganja” zadržana, je pa ideja zanimiva in zabavna, če bi zaživela.

Mestna motorizacija

Niti minute pri izbiri novega avtomobila ne bo potrebno porabiti za izbiro motorja – na voljo je namreč en sam: litrski bencinski trivaljnik, ki postreže s povsem dovolj moči in poskočnosti za običajne mestne in primestne vožnje in pri tem ni požrešen. Sama bi le pošteno razmislila ter se na koncu morda celo odločila za x-shift, robotizirani ročni menjalnik, ki ga najdemo na seznamu dodatne opreme po ceni 850 evrov. V vožnji po navedbah tovarniških tehničnih podatkov namreč ne vpliva kaj dosti na porabo (brez razlike v mestni vožnji, 0,1 l/100 km v kombinirani porabi), za mestno gnečo pa navadno pripomore k prijetnejšemu preživljanju časa v avtomobilu. Po drugi strani bi bila, če primerjam ceno x-shifta s končno ceno avtomobila, verjetno med redkimi, ki bi jih prepričal ta tehnični pripomoček, in morda ni odveč niti mnenje, da se ročni menjalnik v vožnji zelo dobro obnese.

Motor 1.0 VVTi so ob menjavi generacije modela prenovili, saj ga po novem odlikujejo kvalitetnejši materiali, inženirji pa so poskrbeli tudi za izboljšano izgorevanje, dvig kompresijskega razmerja in manjše trenje v motorju. Če so mali avtomobili na nek način učno orodje za vožnjo, saj so v vožnji bistveno bolj prvinski in brez zapletenih elektronskih pomagal, ki jih najdemo v večjih avtomobilih, bo prav prišel še podatek, da ima novi Aygo bolj direkten volanski mehanizem. Največ razlik bodo seveda opazili lastniki njegovega predhodnika, v testu pa se je izkazalo, da je mestna vožnja prijetna in udobna, za kar poskrbita zadostna zvočna izolacija in nastavitve podvozja. Aygo se dovolj dobro znajde tudi pri višjih hitrostih, le hrupa in potresavanja je nekaj več, zato bi bile daljše poti za voznika bolj naporne.

Naj se zabava začne

Element opreme, ki bo med mladimi zagotovo požel veliko odobravanja, je Toyotin multimedijski sistem x-touch s sedempalčnim zaslonom na dotik, ki na preprost ter intuitiven način prinaša možnost povezljivosti s pametnim telefonom. S tem je poskrbljeno za prenos najljubše glasbe pa tudi za bolj varno uporabo mobilnega telefona med vožnjo. V večini primerov verjetno ne bo niti potreben sistem navigacije, če pa bo koga le zamikala, je zanjo potrebno doplačati 465 evrov.

Avto za mlade in mladostne

Jasno je, da so pri proizvajalcu med razvojem in oblikovanjem modela v prvi vrsti mislili na mlade, za katere je igrivi mestni Aygo kot naročen. Presenetljivo pa je, da je avto, kljub izraziti zunanji podobi, ki jo zaznamujejo živahne kontrastne barve kombinacije ter ogromen X na prednjem delu avtomobila, prav tako zanimiv in všečen starejši populaciji, čemur smo bili lahko priča, ko so parkirane testne avtomobile z neprikritim zanimanjem obkrožili na tržaški Piazzi Unita.Očitno je mladostnim in iskrivim voznikom dovolj neštetih odtenkov sivine, ki je znala prevladovati celo v razredu najmanjših avtomobilov. Aygo je poleg tega lahko obvladljiv, s pomočjo prikaza vzvratne kamere na zaslonu pa niti vsakodnevni parkirni manevri niso nikakršen bavbav. V prtljažniku je dovolj prostora za voziček za tržnico, zadnji par vrat pa omogoča enostavno vstopanje in izstopanje prijateljem. Vsekakor Aygo v razred najmanjših avtomobilov prinaša dodatno svežino, ki bo pustila svoj pečat na cestah.

Besedilo: Urška Radolović. Foto: Gašper Pirman.

Rezultati testa

 • Pogonski sklop
  Mestna motorizacija edine motorne različice bencinskega trivaljnika z ročnim petstopenjskim menjalnikom, ki deluje povsem zadovoljivo. Zanimivo bi bilo poskusiti še, kako se obnese robotizirani x-shift, saj bi premikanje po mestni gneči s tem postalo bolj udobno.
  7
 • Notranjost
  Igriva, živahna, celo malo "odbita", kar bo všeč tako mladim kot tudi mladostnim. Dodaten plus je možnost spreminjanja kontrastnih okrasnih elementov, kar po določenem obdobju lahko osveži potniško kabino.
  8
 • Opremljenost
  V skladu s pričakovanji v tem razredu, navigacijske naprave nisem pogrešala, morda pa bi koga zamikala samodejna nastavitev klimatizacije.
  8
 • Vozne lastnosti
  Gibčen in spreten, pravšnji za mestni vrvež, kjer je za voznika enostavno obvladljiv in nenaporen. Pravzaprav natančno tak, kot bi pričakovala.
  8
 • Gospodarnost
  Ugodna poraba in zanimiva cena Ayga naredita atraktivnega.
  8
 • Zmogljivost
  Vsekakor najbolj doma v mestu, nič hudega mu ni niti na primestnih vožnjah ali na obvoznici, le pri avtocestnih hitrostih mu nekoliko zmanjkuje sape, kar pa ni nič nenavadnega.
  7
 • Sklep
  Toyotin Aygo po videzu izstopa tako iz svojega razreda kot tudi iz splošne cestne sivine, kar je po moji oceni v tem razredu avtomobilov vredno pohvale. Zavedati se morate, da boste z njim izstopali tudi vi.
  7.7

Tehnični podatki vozila

cena testnega vozila (€) 10.390
dolžina × širina × višina (mm) 3.455 x 1.615 x 1.460
dovoljena masa vozila (kg) 1.240
emisija CO2 (g/km) 95
emisijski razred Euro 5
garancija (splošna/prerjavanje/mobilna) 3 leta (do 100.000 km) oz. 5-letno jamstvo / 12 let / 3 leta
gibna prostornina (cm3) 998
kompresija (1:) 11,5
masa praznega vozila (kg) 955
medosna razdalja (mm) 2.340
menjalnik/pogon 5-stopenjski ročni/spredaj
največja hitrost (km/h) 159
največja moč (kW/KM pri vrt/min) 51 (69) pri 6.000
največji navor (Nm pri vrt/min) 95 pri 4.300
namestitev motorja spredaj prečno
napake med testom brez napak
obračalni krog (m) 5,1
osnovna cena vozila (€) 10.390 (z vključeno kovinsko barvo)
pnevmatike 165/60 R15
poraba goriva na testu (l/100 km) 5,2
poraba goriva po ECE (l/100 km) 4,1/5,0/3,6
pospešek 0-100 km/h (s) 14,1
prostornina posode za gorivo (l) 35
prostornina prtljažnika (l) 168
število valjev/ventilov 3/12
vrsta motorja bencinski
vrtina × gib (mm) 71,0 x 84,0
zavore spredaj/zadaj kolutne prisilno hlajene/bobni
Prikaži več Skrij

Mnenja uporabnikov

8 komentarjev za "Toyota Aygo x-cite 1.0 VVT-i – Mladostna razigranost"


kamela
5 leta 4 meseci nazaj

Si kupiš večjega?

a4
5 leta 4 meseci nazaj

pa kaj bom s tem avtom ? niti a4 papirja ne spraviš v prtljažnik. edina rešitev se mi zdi odstranitev zadnjih sedežev za potrebe prtljažnika. samo pol imaš avto za 2. take škatlice bi morale imeti ceno max. 5.000€ da bi jih ljudje kupili.

5 leta 4 meseci nazaj

Blinder, kako so pa ljudje 20 let nazaj znal šaltat brez obratomera?

RedBaron
5 leta 4 meseci nazaj

No, za šaltat pa res ne rabiš obratomera… pa tud če je 3 cilnderc… če imaš malo posluha in občutka, pa ja čutiš kaj se dogaja z motorjem. Če pa nimaš, pa tudi obratomer ne pomaga…

metor
5 leta 4 meseci nazaj

Še kr lep, sam js ga v taki bujni barvi nebi vzel. Je pa zanimivo zakaj ne dajo kej močnješih motorjev v te avte npr. 1.3 VVT-i, kot je v yarisu. Na ta način bi dobili več kupcev, to velja tudi za večino konkurence tega razreda. Edino Panda, i20, Twingo ponujajo usaj malo močnejše motorje.

 
Mercedes Benz GLA 220 CDI 4matic – »GLAncanje«
Peugeot 308 SW 1.2 eTHP – Vrnitev tradicije