Novice

Koncept e-Racer nakazuje prihodnost Toyotinih športnih avtomobilov

S konceptom želijo pokazati, da bo, kljub razvoju in vse večji uporabi avtonomnih tehnologij, vožnja v prihodnosti lahko še naprej predstavljala doživetje.

Toyota je s konceptom e-Racer uspešno presenetila na avtomobilskem salonu v Tokiu, saj v predhodnih najavah dogajanja na njihovem predstavitvenem prostoru salona ni bil nikjer omenjen. Precej skopi s konkretnimi informacijami so bili tudi ob sami predstavitvi modela. Glede na videno gre za precej radikalno izvedbo športnega avtomobila z odprtim kokpitom in brez vetrobranskega stekla.

Zasnova koncepta predstavlja športni dvosedežnik s kolesi, ločenimi od karoserije, in nekoliko spominja na “vintage” dirkalnike iz preteklosti. Obarvan je v kombinaciji dveh tonov, do izraza pa pridejo še luči v tehniki LED na robovih sprednjega in zadnjega dela.

Voznikov sedež se nahaja v sredini vozila, pred njim pa je futuristično oblikovan volan, na katerem se nahajajo očala za virtualno realnost. Vozniku se s pomočjo teh očal prikažejo informacije o vozilu (trenutna hitrost, izbira prestave, stanje baterije,…), medtem ko se s pomočjo tehnologije obogatene resničnosti pridružijo različni scenariji vožnje. Glede na izbran scenarij lahko sistem simulira vožnjo na dirki ali po ulicah mesta prihodnosti, možna pa naj bi bila tudi izkušnja vožnje pod vodo. Tudi sopotnik, kateremu je namenjen sedež za voznikom, naj bi bil deležen podobne izkušnje obogatene resničnosti, dogajanje pa lahko spremlja preko zaslona ali drugega para očal.

Predstavljen koncept, vsaj zaenkrat še spada v fantazijsko kategorijo, kljub temu pa Akio Toyoda, predsednik Toyote, poudarja, da bo Toyota kljub velikanskim premikom v svetu avtomobilske industrije še naprej ponujala “dirkalne konje” ter da bodo avtomobilski entuziasti še vedno prišli na svoj račun vsem sodobnim tehnologijam navkljub.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops. Foto in video: Toyota.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Fordov električno gnani križanec z Mustangovimi linijami
Osmi Volkswagen Golf deluje hkrati nov in osvežen