Novice

Koncept Koenigsegg Raw kot vstopnica v svet superšportnikov

S konceptom so pri švedskem proizvajalcu nakazali možne smernice za športni avtomobil prihodnosti, ki bi lahko zastopal vstopni segment njihove ponudbe.

Koncept Raw je zasnovan kot športni trisedežnik, narejen iz ogljikovih vlaken in v kombinaciji z zmogljivim trivaljnikom, ki ga je prispevalo partnersko podjetje Freevalve. Masa konceptnega avtomobila znaša le 700 kg, kar ob motorju s prav toliko konjskimi močmi, pomeni razmerje med močjo in maso ena proti ena, podobno kot so ga pri znamki dosegli tudi pri modelu One:1, zasnovanemu na osnovi Agere.

Zasnova motorja “free valve” pomeni, da odpiranje ventilov namesto odmične gredi uravnavajo elektronsko krmiljeni aktuatorji. Pri Koenigseggu so motor s takšno tehnologijo že uporabili v njihovem prvem štirisedežnem modelu Gemera, kjer hibridni pogonski sklop skupne moči preko 1700 KM poleg treh električnih motorjev sestavlja še dvolitrski trivaljnik, ki ob podpori turbin prispeva 440 kW (600 KM) in 600 Nm navora.

Zunanjost koncepta je manj zaobljena, kot smo je vajeni pri ostalih modelih znamke in deluje kot nenavadna kombinacija retro in futurističnega sloga, podrejenega aerodinamiki in na sprednjem delu zaznamovanega s svetlobnim trakom preko celotne širine. Trosedežna zasnova notranjosti temelji na sredinsko postavljenem voznikovem sedežu ter dveh sedežih, nameščenih na straneh za njim. Takšno zasnovo je že uporabil McLaren pri njihovem športnem modelu Speedtail, centralna postavitev kokpita pa vozniku omogoča optimalen nadzor in preglednost.

Za oblikovanje koncepta Koenigsegg Raw je zaslužen finski oblikovalec Esa Mustonen, zasnovan pa je v sklopu diplomske naloge pod mentorstvom Sashe Selipanova, direktorja oblikovalskega podjetja Raw Design House, ki od lanskega oktobra vodi tudi oblikovalski oddelek znamke Koenigsegg.

Švedski Koenigsegg je bil sicer v preteklem obdobju deležen precejšnjih finančnih vlaganj, saj je švedsko podjetje NEVS, ki izhaja iz ostankov podjetja Saab in se ukvarja z  razvojem ter izdelavo električnih vozil, preteklo leto za približno 150 milijonov evrov kupilo 20-odstotni delež švedskega proizvajalca superšportnih avtomobilov. Na podlagi teh vlaganj in partnerstva pri Koenigseggu načrtujejo povečanje števila izdelanih vozil, ki naj bi se prvič v zgodovini podjetja, povečalo na nekaj tisoč letno.

Avtomobilizem.com (Vir: Autocar, Koenigsegg. Foto: Raw Design House.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Mazdin patent kompleksnega hibridnega pogona z rotacijskim motorjem
Mercedes-Benz v Nemčiji pričenja z dostavo na dom