Novice

Luksuzni koncept Lexus LF-30 predvideva brezžično polnjenje

Lexus v Tokiu predstavlja koncept LF-30, njihovo vizijo električne prihodnosti premijskega razreda.

Predstavitveni prostor japonskega proizvajalca vozil prestižnega značaja na letošnjem avtomobilskem salonu v Tokiu med drugim zaznamuje tudi koncept luksuzne admiralske ladje, s katerim želijo pri Lexusu pokazati, kako naj bi bilo možno prilagojeno električno platformo uporabiti pri serijskih modelih prihodnosti.

Koncept LF-30 predstavlja evolucijo Lexusovih oblikovalskih smernic ter z dolgo medosno razdaljo (3,2 m) in baterijo, nameščeno na dnu, dodobra izkorišča lastnosti električne platforme. Poleg tega razkriva nekatere tehnološke rešitve, ki naj bi bile uporabljene v prihodnosti. Skladno s filozofijo znamke koncept LF-30 nima vidnega polnilnega priključka, saj naj bi možnost brezžičnega polnjenja dodatno poudarila prestižni značaj premijskega razreda.

Notranjost je zasnovana v duhu novega oblikovalskega koncepta Tazuna, ki v središče postavlja potrebe in počutje uporabnika. Namestitev gumbov za upravljanje ter prikaz informacij na vetrobranskem steklu so dodobra premišljeni, tako da vozniku ne odvračajo pozornosti s ceste. Na voljo naj bi bilo več različnih možnosti upravljanja, poleg glasovnega s podporo umetne inteligence naj bi bilo možno tudi upravljanje z gestami, vozniku pa naj bi bilo v pomoč več naprednih asistenčnih sistemov, ki obenem podpirajo avtonomno vožnjo.

Pogonski sklop z močjo 400 kW (545 KM) in 700 Nm navora sestavljajo štirje električni motorji v kolesih, po besedah vodje inženirskega oddelka Takashija Watanabe pa naj bi še naprej nadaljevali z razvojem tovrstnih motorjev, saj naj bi bili le-ti namenjeni uporabi v prihodnjih električnih modelih znamke. Električno energijo naj bi zagotavljala baterija kapacitete 110 kWh, ki naj jo bilo moč polniti z močjo do 150 kW ter naj bi omogočala doseg do 500 km (WLTP), koncept z maso 2.400 kg pa naj bi iz mirovanja dosegel hitrost 100 km/h v 3,8 s.

S konceptom dolžine dobrih petih metrov naj bi vozniku pričarali enkratno vozniško izkušnjo, zasnovano na podlagi dolgoletnega razvoja in izkušenj na področju elektrifikacije avtomobilov Lexus, s katero so pričeli leta 2005 s predstavitvijo modela RX 400h. Lexus naj bi sicer svoj prvi popolnoma električni model razkril v letošnjem novembru, s prodajo pa naj bi pričeli tekom prihodnjega leta.

Avtomobilizem.com (Vir: Auto Express, Lexus. Foto: Lexus.)

Mnenja uporabnikov

3 komentarjev za "Luksuzni koncept Lexus LF-30 predvideva brezžično polnjenje"


Bucko99
4 leta 6 meseci nazaj

Kaj pa vem… koliko konjev pa danes vidiš po cestah ?

4 leta 6 meseci nazaj

Konjev res ne prav veliko – zato pa toliko več oslov …

4 leta 6 meseci nazaj

Ubogi naši potomci …

 
Koncept Nissan Ariya odpira novo poglavje
Fordov električno gnani križanec z Mustangovimi linijami