Novice

Konec po 45 letih: iz tovarne je zapeljal zadnji dizelski Volvo

Zgodba dizelskega motorja pri Volvu se zaključuje. Med leti 2012 in 2016 je poganjal kar polovico vseh njihovih novih avtomobilov, včeraj pa je s proizvodnega traku zapeljal še zadnji primerek z vgrajenim dizelskim agregatom.

45-letno razmerje Volva z dizlom je uradno končano. Modro obarvani XC90 je zadnji Volvo z vgrajenim dizelskim pogonom. Pa sploh ni na poti k srečnemu kupcu – iz tovarne v Torslandu ga Švedi pošiljajo naravnost v muzej v Göteborg, kjer bo na ogled obiskovalcem muzeja.

Od leta 1991 proizvedli 9 milijonov dizelskih Volvov

final-volvo-diesel
Iz tovarne v muzej.

Zgodovina dizelskega motorja pri Volvu sicer ne sega samo do leta 1991 – z vgradnjo so pričeli še dvanajst let prej – so pa takrat pričeli z uradnim beleženjem prodajnih številk. V 97-letni zgodovini znamke so sami razvili in proizvajali le dve dizelski družini. Zadnji XC90 poganja dvolitrski štirivaljni dizel s kodno oznako VAE, ki so jo začeli vgrajevati v svoje modele pred desetimi leti. Svoj prvi dizelski motor so razvili leta 2001, šlo je za petvaljni dizel, ki so ga proizvajali v švedski tovarni Skovde. Zdaj v tovarni izdelujejo izključno elektromotorje za vse večjo družino električnih modelov znamke. Proizvodnja bo z vsakim letom obsežnejša, saj nameravajo pri Volvu z letom 2030 proizvajati izključno električne avtomobile. Gre za velik odmik od ustaljenih pogonskih opcij, če vemo, da je bil dizelski pogon ključni pogon vozil te znamke praktično celotno preteklo desetletje.

Občutne spremembe so se pri Volvu pričele dogajati leta 2017. Takrat je nekdanji izvršni predsednik znamke Håkan Samuelsson pričel z drastičnimi potezami v poslovanju Volva. Brezpogojno je podpiral razvoj elektrificiranih pogonskih sklopom in naznanil, da je Volvo prenehal z razvojem dizelskih motorjev – in to leta, ko je prodaja Volva temeljila na dizelskem pogonu. Kar polovico vseh prodanih novih avtomobilov v Evropi je poganjal dizel.

V preteklosti so se povezovali z drugimi znamkami

Preden so razvili svoj prvi dizelski motor, se je Volvo zanašal na znanje Volkswagna in skupine PSA. Prvi dizelski model znamke je bil 244 GL D6, ki je na ceste zapeljal leta 1979 in ga je poganjal šestvaljni dizelski Volkswagnov motor.

Ko je Volvo leta 2008 pričel s prodajo modelne palete z oznako Drive-E, si je motorje sposodil pri skupini PSA. Avtomobile je poganjal 1,6-litrski dizelski štirivaljnik, Volvo pa je obljubljal doseg 1.300 kilometrov z enim rezervoarjem. Emisije so bile tako nizke, da se je ta motor na Švedskem uvrstil na seznam zelenih motorjev. Kako zelo se časi spreminjajo: dizelski pogon je v današnjih časih predstavljen kot popolno nasprotje “zeleni” energiji, hkrati pa ne moremo mimo primerjave nekdanjega dosega s sodobnimi električnimi dosegi.

Avtomobilizem.com (Vir: Europe Autonews. Foto: Volvo.)

Mnenja uporabnikov

8 komentarjev za "Konec po 45 letih: iz tovarne je zapeljal zadnji dizelski Volvo"


Polo78
30 dni 17 minute nazaj

Pri obstoječi tehnologiji si ne predstavljam, da bi tako težko in veliko kravo kot je XC90, poganjale baterije. Na drugi strani pa je dizel naravnost ustvarjen za tovrstne SUV-e. Še dobro, da ne razmišljajo vsi tako kot pri Volvu.

29 dni 14 minute nazaj

Praktično vsi električni SUV-ji so težji od dizelskega XC90, pa nimajo težav s tem, da jih obstoječa tehnologija ne bi mogla poganjati. Poleg tega je napovedan tudi EX90.

Polo78
28 dni 23 ur nazaj

Težji so predvsem zaradi teže baterij. In tu se ne gre za to, da te ne bi zmogle premakniti takega voza ampak bolj za to, koliko je to smiselno ob vseh znanih pomankljivostih EV (domet, polnjenje,…). Kot sem že večkrat napisal pa bom še enkrat: Smisel EV ob trenutni tehnologiji ali če hočete stopnji razvoja vidim zgolj v manjših vozilih, namenjenih za krajše razdalje za mestno in primestno vožnjo. Električni XC90 aka EX90 bo imel približno toliko smisla kot en ID.Buzz – torej bolj malo. Vsaj dokler se ne bo domet drastično povečal, dokler ne bo možno hitreje napolniti baterij in nenazadnje dokler infrastruktura ne bo prilagojena za bolj množičen prehod na EV.

28 dni 23 ur nazaj

To je dejansko velika večina voženj velike večine uporabnikov (do službe in nazaj, v LJ, ipd). Redki se tedensko in tudi mesečno vozijo dlje kot npr. 250 km naenkrat (če gredo za vikend na izlet na drugi konec SLO, je morda toliko v eno smer, verjetno manj, in na destinaciji se običajno da napolnit, ko avto stoji). Polnjenje je lahko povsem dovolj hitro, infrastruktura tudi precej pospešeno raste, še posebej zahodno od nas.

jack86
29 dni 17 ur nazaj

Probaj T8 hibrid, potem pa pametuj.

Polo78
28 dni 23 ur nazaj

Nihče ni govoril o hibridu ampak zgolj o nepotrebnem hitenju po ukinjanju dizla. Zakaj kupcu ne bi dali možnost izbire?

limas
30 dni 12 ur nazaj

Tudi Švedi se bodo spametovali, ko se bo sesula zelena agenda, ki temelji na lažnih podatkih, zavajanju in medijski cenzuri. Verjamem, da bodo dizli spet poganjali Volve.

Blinder
30 dni 18 ur nazaj

njihov povprečni avto stane koliko, 80.000 eur? Lahko bi si privoščili doplačat “kazen” za onesnaževanje in nadaljevat z dieslom v ponudbi

 
Volkswagen R postaja samostojna znamka električnih športnikov
Mercedes-Benzov razred G s posodobljenimi pogoni in MBUX