Novice

Pionir še ni rekel zadnje: drastična prenova za Nissan Qashqai

Zmagovalne formule se načeloma ne spreminja, a pri Nissanu so se vseeno odločili za korenito prenovo enega najbolje prodajanih evropskih športnih terencev. Qashqai ni postal le oblikovno povsem drugačen, občutno tehnološko nadgrajen želi konkurirati številnim tekmecem in jim pokazati, da je Nissan pionir tega razreda.

Kot je prenovo opisal Matthew Weaver, podpredsednik zunanjega oblikovanja pri Nissan Europe, se je po posegu  Qashqai spremenil iz “Clarka Kenta v Supermana”. S tem je ciljal na drastično spremenjen zunanji videz, kjer prednjači izrazita maska hladilnika, ki se razteza čez celoten sprednji del in je sestavljena iz majhnih kompleksnih oblik v klavirski črni plastiki. Gre za poklon tradicionalnemu japonskemu oklepu, ki so ga davno nosili bojevniki.

Google skrbi za izboljšanje uporabniške izkušnje

Nad izrazito masko hladilnika so nameščene ozki in precej dolgi dnevni žarometi LED, pod njo je skrit glavni žaromet in pod njim šeNov Nissan Qashqai avtomobilizem.com_2 dodatnih pet svetlobnih elementov, ki sledijo obliki delov v maski hladilnika. Zadaj pri Nissanu niso bili tako pogumni. Spremenili so odbijač in z njim vizualno razširili avto. Obenem so drugačni tudi žarometi, s paketom N-Design pa so obrobe blatnikov obarvane v barvo karoserije ter nameščena drugačna 20-palčna platišča.

Kot da so vso energijo porabili za prenovo zunanjosti. Potniška kabina ostaja skoraj nespremenjena. Nekaj popravkov je vidnih na armaturni plošči in osrednji konzoli, oblazinjenje ima drugače geometrično oblikovane vzorce, dodani sta ambientalna osvetlitev in možnost alkantare pri boljših paketih opreme. Nekoliko debelejša so stranska stekla, za boljšo zvočno izolacijo.

Bistveno večji poudarek so pri Nissanu dali tehnološki nadgradnji modela. Največja in tudi očitna je povsem nov večopravilni zaslon na dotik z diagonalo 12,3-palcev, ki deluje na osnovi Googlovega operacijskega sistema. Gre za enako programsko tehnologijo, ki jo uporabljajo Renault, Volvo in Polestar. Japonci so spremenili grafiko in podobo menijev, tudi vstopni modeli pa bodo imeli serijsko vgrajeno aplikacijo Google Maps. Za govorne ukaze bo prav tako poskrbel Googlov pomočnik, ki zna razumeti različne naglase in slabo izgovorjene besede. Seznam serijsko vgrajenih varnostno-asistenčnih sistemov je bistveno daljši, voznik pa njihovo delovanje prilagaja preko stikala na volanu.

 Motorna paleta ostaja enaka

Med pogonske različice spada na prvem mestu bencinski motor 1,3 DiG-T z dodatkom tehnike blagega hibrida, ki je bil za Nov Nissan Qashqai avtomobilizem.com_7vgradnjo v modelu deležen številnih izboljšav. Na voljo bo v dveh izvedenkah moči (103 kW/138 KM in 116 kW/156 KM), pri čemer bo močnejša imela poleg ročnega 6-stopenjskega menjalnika tudi možnost izbire samodejnega brezstopenjskega menjalnika Xtronic. Motor v močnejši različici doseže najvišjo moč pri 5.500 vrtljajih na minuto, največji navor 270 Nm pa pri 1.750 vrtljajih na minuto. Dvokolesni pogon bo na voljo v obeh izvedenkah moči,  štirikolesni pa le v močnejši z menjalnikom Xtronic (vozni načini: Standard, Eco, Sport, Snow in Off-Road).

Qashqai bo na voljo tudi s pogonskim sklopom e-Power iz Leafa, ki ga sestavljajo zmogljiva baterija, 1.5-litrski bencinski motor (154 KM) s spremenljivim kompresijskim razmerjem, električni generator, inverter in elektromotor. Sistemska moč pogona znaša 140 kW (188 KM), enako kot pri Leafu pa bo tudi ta omogočal vožnjo »z eno stopalko« e-Pedal. Opcijsko bo na voljo naslednja generacija sistemov za pomoč pri vožnji ProPilot, ki naj bi nudili izdatnejšo pomoč v širšem razponu okoliščin.

Avtomobilizem.com (Vir in foto: Nissan)

Mnenja uporabnikov

3 komentarjev za "Pionir še ni rekel zadnje: drastična prenova za Nissan Qashqai"


Polo78
1 mesec 19 ur nazaj

Zunaj in znotraj je bil že prej na nivoju, zdaj so to še izboljšali. Bolj me skrbi borna izbira motorjev, ki ostajajo enaki. Čeravno naj bi bili izboljšani, se do sedaj niso izkazali kot najbolj varčni, kot tudi ne čisto zanesljivi – njihovi hibridi so imeli določene, dajmo temu reči porodne (softwarsko pogojene) težave. Vem iz prve roke, ker poznam nekoga, ki si lasti Nissana in je razočaran tako nad porabo kot tudi nad delovanjem pogonskega sklopa (metanje v “safe mode” itd.). No, mogoče so pa s to prenovo odpravili omenjene pomanjkljivosti.

xxl
1 mesec 1 dan nazaj

Ni slabo.

thunderbolt
1 mesec 1 dan nazaj

Sploh notranjost zgleda precej na visokem nivoju.

 
Evropska pristanišča postajajo parkirišča
Ford Mustang: 60 let legendarnega modela