Novice

Prvi električni Lexus bo verjetno kombilimuzina

Koncept popolnoma električnega kompaktnega mestno orientiranega avtomobila naj bi bil predstavljen na avtomobilskem salonu v Tokiu.

Avtomobil naj bi bil zasnovan v futurističnem slogu in naj bi po besedah podpredsednika znamke lahko postavil temelje oblikovanja modelov prihodnosti. Avtomobil, ki naj bi zaznamoval Lexusov prehod k popolni elektrifikaciji, naj bi bil nekoliko višji in bolj prostoren, a kljub temu kompaktnih mer, prijaznejših mestnemu okolju.

Zunanjost koncepta naj bi bila v skladu s smernicami oblikovanja električnih avtomobilov, vendar naj se ne bi popolnoma odrekli hladilnim režam na sprednji maski, ki naj bi poleg hlajenja še poudarjale poteze avtomobila in izražale identiteto znamke.

Trenutno sicer Lexusovi inženirji še pripravljajo platformo za električne modele, ki naj bi jo najverjetneje uporabljali tudi pri Toyoti, saj nameravata znamki do leta 2025 skupno trgu ponuditi 10 novih električnih modelov. Pri Lexusu se osredotočajo tudi na razvoj motorjev v kolesih, čeprav vsaj zaenkrat tovrstna tehnologije še ni ustrezno dovršena za serijsko uporabo. Podpredsednik Lexusa, Koji Sato, je namreč mnenja, da naj bi neodvisni pogon vsakega kolesa omogočil večjo agilnost, izboljšal stabilnost avtomobila in nudil še boljšo vozniško izkušnjo.

V električnem novincu naj bi v skladu z uporabo najmodernejših tehnologij uporabili naslednjo generacijo multimedijskega sistema, ki naj bi informacije podajal preko zaslonov na obeh straneh volana.

Obenem raziskujejo še ostale možne alternative motorjem z notranjim izgorevanjem v kombinaciji z hibridno tehnologijo, kljub dejstvu da je trenutno le-ta že uporabljena v visokem deležu njihovih vozil. Obstoječe tehnološke rešitve nameravajo namreč uporabiti tudi v navezi z ostalimi alternativnimi pogoni, vključno s pogonom na gorivne celice, kjer pa še naprej ostaja odprt problem ustrezne polnilne infrastrukture.

Avtomobilizem.com (Vir: Autocar. Foto: Lexus.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Porschejeva vlaganja za večjo varnost
Skrivnostni Lamborghini