Novice

MB.OS bo naslednik sistema Mercedes MBUX

Pri nemški znamki nameravajo kmalu predstaviti nov informacijsko-multimedijski sistem MB.OS, ki bo na voljo v prihajajočih generacijah njihovih vozil.

Pri Mercedesu so se odločili za zamenjavo obstoječega informacijsko-multimedijskega sistema MBUX z novim, zmogljivejšim MB.OS, ki naj bi ga najprej začeli uvajati v novi generaciji kompaktnih modelov, zasnovanih na platformi MMA.

Razvoj novega sistema MB.OS poteka v sodelovanju s podjetjem Unity, kjer naj bi poskrbeli za rešitve na področju videa visoke ločljivosti. S pomočjo nove tehnologije naj bi v avtomoblizem prenesli zmogljivosti in prikaz iz sveta realističnih računalniških iger. Nadgradnje naj bi bil deležen tudi Mercedesov digitalni asistent, ki naj bi naše želje in zahteve obravnaval z več inteligence, s pozivom »Hey Mercedes« pa naj bi dobili interaktivnega digitalnega pomočnika v tridimenzionalni formi.

Nova generacija Mercedesovega informacijsko-multimedijskega sistema bo ob prikazu na velikem zaslonu Hyperscreen omogočala trodimenzionalni prikaz navigacije z možnostjo povečave satelitskih posnetkov. Po besedah Magnusa Östberga, ki pri Mercedesu vodi oddelek za razvoj programske opreme, bo sistem MB.OS omogočal najbolj realen prikaz navigacijskih podatkov, ki ga razvijajo v sodelovanju s podjetjem Navus. Z novim sistemom v avtomobile znamke Mercedes prihaja tudi višja kvaliteta zvoka, ki bo s pomočjo sistema Dolby Atmos pričarala popolno izkušnjo prostorskega zvoka.

Östberg dodaja, da podatke o uporabi aktualnega sistema MBUX in glasovnega upravljanje Mercedesovega digitalnega asistenta pridobivajo s pomočjo strojnega učenja, pridobljene informacije pa naj bi s pridom uporabili pri razvoju novega sistema. S pomočjo interakcije naj bi nova generacija informacijsko-multimedijskega sistema samostojno upravljala liste predvajanj, med vožnjo pa naj bi vozniku pomagala z nasveti za varčno vožnjo. Obenem bo konverzacija z digitalnim pomočnikom potekala še bolj gladko in z uporabo naravnega jezika. Sistem se bo po principu samoučenja neprestano nadgrajeval ter izboljševal razumevanje vsakega uporabnika, medtem ko bodo posodobitve globalno pridobljenih podatkov in programske nadgradnje potekali preko brezžične povezave.

Tudi tokrat so se pri Mercedesu odločili, da bo nova generacija informacijsko-multimedijskega sistema najprej na voljo v vstopnih modelih – podobne prakse so se poslužili že pri uvajanju sistema MBUX, ki je bil najprej na voljo kupcem modelov razreda A. Kot poudarja Benjamin Kuhn, ki vodi oddelek za razvoj uporabniških vmesnikov v okviru R&D centra v Severni Ameriki, so kupci tega segmenta večinoma mlajši in se lažje prilagodijo novostim.

Pri Mercedesu naj bi zaposlili približno tisoč novih strokovnjakov, ki bodo skrbeli za razvoj in implementacijo sistema MB.OS ter podpornih sistemov, vključno z razvojem lastne infrastrukture v oblaku, kjer naj bi se shranjevali tudi uporabniški podatki, povezani z računi Mercedes Me. Za razliko od nekaterih drugih proizvajalcev, ki v svoje modele uvajajo multimedijske sisteme na osnovi Googlovega sistema Android, so se pri Mercedesu odločili za lasten razvoj, saj želijo ohraniti lastništvo nad celotnim spektrom tehnologij – od uporabniških vmesnikov do aplikacij in arhitekture. Po Östbergovih besedah naj bi le tako ohranili lastništvo nad enkratno in prestižno uporabniško izkušnjo, ki bo namenjena kupcem njihovih vozil.

Avtomobilizem.com (Vir: Autoblog. Foto: Mercedes.)

 

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Porsche 718 Boxter in Cayman bosta kmalu električna
Premierno razkrit Maserati Grecale