Novice

Premierno razkrit Maserati Grecale

Novi Maserati Grecale bo poleg izjemnih zmogljivosti in brezkompromisnih voznih užitkov ponujal tudi terenske zmogljivosti.

Italijanska znamka Maserati predstavlja dolgo pričakovani model športnega terenca Grecale, ki bo na voljo z vrsto pogonskih opcij. Z dolžino 4,859 m (širina: 1,979, višina: 1,659 m) se kot neposredni rival uvršča v segment modelov kot so Porsche Macan, Jaguar F-Pace in BMW X3.

Zunanjost novega Maseratijevega modela je zasnovana skladno z oblikovalskim jezikom znamke in vleče vzporednice z videzom večjega modela Levante. Na prefinjen način izraža svoj značaj, prepoznavnost pa je zagotovljena brez pretiranih oziroma preveč izraženih podrobnosti. Na voljo bo v štirih opcijah opreme – GT, Modena, Trofeo, ki se jim bo ob začetku prodaje pridružila omejena serija PrimaSerie.

Notranjost je zasnovana v sodobnem duhu in se pri modelu Grecale nekoliko odmika od ustaljenih tradicionalnih oblikovalskih smernic, kot smo jih vajeni pri ostalih modelih znamke. Pred voznikom se nahaja digitalna instrumentna plošča z 12,3-palčnim zaslonom, nad sredinsko konzolo pa so pod 12,3-palčni zaslon multimedijskega sistema namestili še manjši, 8,8-palčni zaslon Maseratijevega inteligentnega pomočnika (MIA – Maserati Intelligent Assistant), na sredini zgornjega dela armaturne plošče pa izstopa okrogel zaslon digitalne ure. Informacijsko-multimedijski sistem bo standardno podpiral povezljivost s sistemoma Android Auto in Apple CarPlay, opcijsko pa bo moč naročiti zvočni sistem Sonus z enaindvajsetimi zvočniki.

Enkratno vozniško izkušnjo in optimalno lego na cesti v vseh razmerah bo zagotavljal nov Maseratijev sistem dinamične stabilnosti (VDCM – Vehicle Dynamic Control Module), ki bo omogočal izbiro različnih voznih načinov (Comfort, GT, Sport, Off Road). Pri različici Trofeo, ki bo edina serijsko na voljo z zračnim vzmetenjem, pa bo možna tudi izbira voznega načina Corsa.

Ob pričetku prodaje bodo na voljo tri opcije pogona, kasneje pa naj bi se jim pridružila še popolnoma električna različica Folgore. Različici GT in Modena bo poganjal štirivaljni motor v kombinaciji s tehnologijo blagega hibrida, ki bo razvil 300 KM (GT) oziroma 330 KM (Modena) ter 450 Nm navora. Dvolitrskemu štirivaljniku bosta zmogljivost zagotavljala električni kompresor v kombinaciji s klasično turbino ter 48-voltni sistem jermensko gnanega zaganjalnika/generatorja. Različica GT naj bi iz mirovanja do 100 km/h pospešila v 5,6 s (Modena 5,3 s), 200 km/h naj bi dosegla v 23,7 s (Modena 21,9 s), končna hitrost obeh različic pa naj bi bila 240 km/h. Najzmogljivejšo različico Trofeo bo poganjal 3,0-litrski V6 motor, poimenovan Nettuno, z dvema turbinama in 530 KM ter 620 Nm navora. Iz mirovanja do 100 km/h bo pospešil v 3,8 s (13,8 s do 200 km/h) in naj bi dosegel najvišjo hitrost 285 km/h. Vsi motorji bodo standardno na voljo z 8-stopenjskim samodejnim menjalnikom znamke ZF in pogonom na vsa kolesa. Prihodnje leto naj bi predstavili še baterijsko gnano električno različico Grecale Folgore, za katero zaenkrat še ne razkrivajo točnih specifikacij.

Proizvodnja bo potekala v proizvodnem obratu Casino, prvi primerki pa naj bi se na evropskih cestah pojavili letošnjo jesen.

Avtomobilizem.com (Vir: Maserati, Carscoops.     Foto: Maserati.)

Mnenja uporabnikov

1 komentar za "Premierno razkrit Maserati Grecale"


JG2
2 leta 1 mesec nazaj

Zelo lep. Sploh v bronasti barvi je fenomenalen, bi pa rekel glede na dimenzije je tole bolj rang Cayenna in ne Macana, sem prepričan da bo tudi cenovno kar občutno dražji kot Macan in mogoče zgolj malenkost cenejši kot Cayenne.

 
MB.OS bo naslednik sistema Mercedes MBUX
Škoda v prihodnost z novo oblikovalsko filozofijo