Novice

Volkswagen ID.Life kot predhodnik dostopnejšega električnega avtomobila

Na letošnjem salonu mobilnosti IAA Mobility je Volkswagen predstavil koncept kompaktnega električnega križanca, namenjenega urbani mobilnosti.

Koncept ID.Life naj bi predstavljal predhodnika produkcijskega modela tega razreda, ki naj bi ga pričeli prodajati v letu 2025 v cenovnem razredu okrog 20.000 evrov. Koncept naj bi že ponujal vpogled v nekatere nove funkcionalnosti, ki jih še ni na voljo v aktualnih modelih družine ID. Zasnovan je na krajši različici koncernske platforme MEB kot prvi model v njeni zgodovini s pogonom na sprednji kolesni par.

Za razliko od ostalih modelov z oznako ID, ki si delijo vsaj nekaj oblikovnih lastnosti, so Volkswagnovi oblikovalci pri predstavljenem konceptu ubrali novo pot, saj je bolj škatlaste oblike v retro slogu, začinjenem z vrsto sodobnih elementov. Minimalistične linije sprednjega dela z brezšivno spojenimi sprednjimi lučmi in logotipom znamke lahko opazimo tudi na zadku, ki je skoraj zrcalna slika sprednjega dela. V duhu trajnostnega gospodarstva so pri izdelavi novega koncepta uporabili tudi naravne materiale, tekstilne prevleke za sprednji del in zračne komore na strehi pa so v celoti izdelane iz recikliranih plastenk.

Tudi notranjost je zasnovana iz naravnih ali recikliranih materialov v minimalističnem slogu in predvsem z mislijo na uporabnika. Glede na potrebe se lahko iz običajne avtomobilske notranjosti prelevi v kino ali salon za igranje računalniških igric, kar omogoča velik projekcijski zaslon velikosti 34 palcev. Namesto običajnih manjših zaslonov za prikaz informacij in nastavitve funkcij avtomobila, so si pri Volkswagnu za ta namen zamislili uporabo mobilnega telefona ali tablice, ki ju je moč z magnetom pritrditi na armaturno ploščo. S pomočjo aplikacije se integrirata v operacijski sistem avtomobila in s tem uporabna za nadzor nad večino funkcij.

Za pogon koncepta ID.Life skrbi električni motor s 174 kW (234 KM) moči, ki v kombinaciji z baterijskim paketom kapacitete 57 kWh omogoča do 400 km dosega z enim polnjenjem, iz mirovanja do 100 km/h pa naj bi pospešil v 6,9 s.

Po besedah izvršnega direktorja znamke Volkswagen Ralpha Brandstatterja je ID.Life zasnovan z mislijo na mlajše uporabnike. Po njihovih pričakovanjih bo v prihodnosti avtomobil, še bolj kot danes, izražal način življenja in osebnost lastnika, saj ne bo več le sredstvo za vožnjo iz točke A v točko B, ampak bo ponujal tudi druge vsebine.

Volkswagen je med drugim na letošnjem salonu mobilnosti predstavil še avtonomno izvedenko električnega kombiniranega vozila ID. Buzz s tehnologijo, ki so jo razvili v sodelovanju z podjetjem Argo AI, ter zmogljivejši ID.3 GTX, ki izhaja iz koncepta ID.X, predstavljenega letošnjo pomlad. Čeprav takrat pri Volkswagnu niso želeli potrditi nastanka produkcijske različice zmogljivega koncepta, pa so v Münchnu zdaj dali vedeti, da bo najverjetneje že prihodnje leto v prodajne salone prispel zmogljivejši model z oznako GTX, ki se bo pridružil večjima ID.4 GTX in ID.5 GTX.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops, Volkswagen. Foto: Volkswagen.)

Mnenja uporabnikov

1 komentar za "Volkswagen ID.Life kot predhodnik dostopnejšega električnega avtomobila"


xxl
2 leta 7 meseci nazaj

Leta 2025 bo ta ID Life že od 29900, ker bo ID3 že od 39900. Upam, da se motim.

 
Mercedes-Benz podrobneje predstavil prihajajoči EQB
BMW na salonu mobilnosti v znamenju trajnostnega razvoja