Novice

Mercedesov koncept EQV s prvim nastopom v Ženevi

Po predstavitvi prenovljenega razreda V so na dan prišle informacije, da naj bi Mercedes-Benz v kratkem predstavil še koncept EQV njegove električne različice,

Kmalu zatem naj bi pri Mercedesu najavili, da nameravajo na avtomobilskem salonu v Ženevi v začetku marca, poleg ostalih novosti, predstaviti tudi električni koncept prenovljenega modela V, ki naj bi ponujal vpogled v električno prihodnost znamke. Prihod prvih serijskih električnih vozil tega segmenta naj bi načrtovali v letu 2021. Več tehničnih podrobnosti zaenkrat še niso razkrili, znano je le, da naj bi bil zasnovan na platformi razreda V, za omogočanje željenega dosega pa naj bi bil vgrajen baterijski paket kapacitete okoli 100 kWh.

Kljub temu, da bo v prenovljenem razredu V uporabljena nova različica dvolitrskega dizelskega motorja OM654, uporabljenega tudi kot del pogonskega sklopa v priključnem hibridu C 300 de, pa pri znamki zaenkrat ne nameravajo ponuditi tovrstne možnosti.

Andreas Hasselwander, vodilni inženir za področje Mercedesovih srednje velikih dostavnih in kombiniranih vozil, je sicer potrdil, da so razmišljali tudi o morebitnem razvoju priključnega hibrida, vendar so se glede na zahteve kupcev odločili drugače. Z omenjenim modelom namreč ciljajo na prodajo na globalnih trgih, pri čemer se je kot ovira pokazala omejitev kitajskega trga, kjer naj bi bilo zahtevano najmanj 100 km dosega vožnje zgolj na elektriko. Po njegovih besedah naj bi namreč obstoječi hibridni pogonski sklop omogočal do 50 km čiste električne vožnje, vgradnja dodatne baterije za kitajski trg pa naj bi bila preveč zapletena in predraga. EQV naj bi tako postal alternativa, ki naj bi se pridružila že obstoječim gospodarskim vozilom na električni pogon kot sta eVito in v letošnjem letu prihajajoči eSprinter.

Predstavitev omenjenega koncepta pomeni nadaljevanje Mercedesove poti k elektrifikaciji modelov pod oznako EQ. Prvi pripadnik njihove električne družine, športni križanec EQC, s prodajo katerega naj bi pričeli v letošnjem letu, je namreč že doživel svojo premiero. V prihodnjem letu naj bi se mu pridružil še model EQA, električna kombilimuzina velikosti razreda A.

Avtomobilizem.com (Vir: Auto Express. Foto: Mercedes-Benz.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Prihaja prenovljeni Mercedes-Benzov razred V
Bo Terramar prvi samosvoj model Cupre?