Novice

Priključni hibridi kot nezaželeni gosti na hitrih polnilnih mestih

Po mnenju strokovnjakov, ki se ukvarjajo z načrtovanjem polnilne infrastrukture, naj bi priključni hibridi po nepotrebnem zavzemali polnilna mesta in s tem onemogočali učinkovito polnjenje uporabnikom povsem električnih vozil.

Razlog za tovrsten zaključek strokovnjakov je, da priključni hibridi nimajo možnosti polnjenja z močjo nad 3,7 kW in zato njihovo polnjenje traja predolgo. Za primerjavo so poudarili, da se na sodobnih polnilnih točkah z močjo 50 kW lahko električni avtomobil z možnostjo hitrega polnjenja v zgolj petih minutah napolni za približno 25 km poti, medtem ko priključni hibrid za enak domet potrebuje približno eno uro polnjenja.

V poročilu, ki ga je za fondacijo RAC napisal Harold Dermott, je še izraženo mnenje, da bi bilo priključnim hibridom na avtocestnih postajališčih potrebno omejiti oziroma celo prepovedati uporabo polnilne infrastrukture, namenjene uporabnikom električnih vozil, dokler ne bodo imeli možnosti hitrega polnjenja. Obenem je izrazil bojazen, da bi lahko zasedba polnilnih mest s strani priključnih hibridov znatno vplivala na zmanjšanje prihodkov ponudnikom polnilne infrastrukture.

Študija zajema še podatke o dveh načinih uporabe polnilnih mest in sicer polnjenje med potovanjem, kjer je primarni cilj napolniti vozilo in si tako omogočiti nadaljevanje poti, medtem ko je drugi način polnjenje na destinaciji, kjer avtomobil priključimo med časom opravljanja drugih aktivnosti, kot so nakupovanje, obisk kina, fitnesa ali dnevno parkiranje na železniški oziroma avtobusni postaji, ko pot nadaljujemo z drugim prevoznim sredstvom.

Direktor fondacije RAC Steve Gooding je ob tem še poudaril, da ne vidijo smisla v izgradnji mreže hitrih in močnejših polnilnih mest, če naj bi jih uporabljala pretežno vozila, ki nimajo zmožnosti tovrstnega polnjenja.

Avtomobilizem.com (Vir: Auto Express. Foto: Mariordo, Mariordo.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Nov koncept Toyote Supra, tokrat res zadnji pred razkritjem serijskega modela
Volkswagen je spomnil na prihod Golfa osme generacije