Novice

Moody’s: rabljeni Volkswagni kljub dizelski aferi ohranjajo vrednost

Ne glede na škodo, ki jo je emisijska afera povzročila tako ugledu znamke kot tudi na področju zaupanja kupcev v dizelske motorje, se po mnenju bonitetne agencije Moody’s njene posledice ne odražajo v obliki padca cen rabljenih vozil Volkswagen, ki se, v primerjavi s konkurenco, na evropskem trgu še vedno prodajajo po nekoliko višji ceni.

Ugotovitev bonitetne agencije je pomembna predvsem za uspešnost poslov podjetij skupine Volkswagen, ki so zavarovani z vrednostjo premoženja, saj bi padec preostanka vrednosti pod višino preostalega dolga predstavljal tveganje na ključnih evropskih tržiščih, med katere spadajo Nemčija, Velika Britanija, Francija in Španija.

Moody’s kljub temu napoveduje naraščajoče negativne pritiske na vrednost dizelskih avtomobilov vseh znamk, saj v evropskih velemestih, kot so Madrid, Milano, Pariz, Stuttgart in London, načrtujejo strožje omejevanje prometa z dizelskimi vozili.

V mnenju so med drugim zapisali: “V letu 2017 pričakujemo večji padec v deležu prodanih novih vozil z dizelskimi motorji, opisani premik v povpraševanju kupcev pa bo imel vpliv tudi na trg rabljenih vozil. Šlo bo za odraz strožje zakonodaje, povezane z dizelskimi vozili, na večini trgov.”

Med zadnjimi novicami na to temo je tudi dogovor bavarske deželne vlade s proizvajalci BMW, Audi in MAN, da s skupnimi močmi zmanjšajo onesnaženost zaradi dizelskih vozil. V njem se avtomobilisti zavezujejo, da bodo zmanjšali emisije starejših dizelskih modelov, deželna vlada pa načrtuje spodbude, ki bodo preusmerjale voznike starejših dizelskih vozil k nakupu novejših, bolj učinkovitih avtomobilov.

Tako Audi kot BMW, oba s sedežem na Bavarskem, sta v predvolilnem obdobju pod precejšnjim pritiskom lokalnih oblasti, ki želijo, da močna avtomobilska industrija prispeva k izboljšanju kvalitete zraka. Proizvajalca sta obljubila, da bosta zagotovila zmanjšanje emisij dušikovih oksidov pri vsaj polovici njihovih dizelskih avtomobilov z emisijskim normativom Euro 5, pri čemer bosta prevzela stroške razvoja in certificiranja potrebne programske opreme

 

 

V Nemčiji je po emisijskem škandalu delež novih avtomobilov z dizelskim motorjem padel s približno polovice na nekaj več kot 40 % vseh prodanih novih avtomobilov. Ob tem pri nemškem avtomobilskem združenju ADAC kupcem svetujejo, da naj preložijo odločitev o nakupu novega dizelskega avtomobila vsaj do jeseni, ko bodo na voljo vozila, ki bodo ustrezala emisijskemu normativu Euro 6d.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops, Reuters. Foto: Peter Humar.)

 

Mnenja uporabnikov

1 komentar za "Moody’s: rabljeni Volkswagni kljub dizelski aferi ohranjajo vrednost"


whitee
6 leta 8 meseci nazaj

Seveda ne, ta škandal je prizadel samo tiste prave naravovarstvene freake. Tako ali tako je to samo medijska izpostavljenost. Kakšno škodo šele delajo ameriški poltovornjaki in tovornjaki. Iskreno tudi mene teli škandali z emisijami ne ganejo preveč, pa ne da nočem ohranitve narave, ampak so marsikje drugje še večji onesnaževalci.

 
Maserati je osvežil Granturismo
Kot noč črn Rolls Royce Dawn brez strehe