Novice

Najstarejši ohranjeni Porsche gre na dražbo

Porsche Type 64 iz leta 1939, ki sta vozila tudi Ferdinand in Ferry Porsche, je najstarejši še ohranjeni avtomobil te znamke.

Model je nastal zaradi želje Ferdinanda Porscheja po lažji in hitrejši različici originalne verzije Volkswagnovega hrošča (modela KdF-Wagen) in z namenom sodelovanja na dirki med Berlinom in Rimom v septembru 1939. Dirke, dolge 1.500 km in namenjene predstavitvi nemških avtocest, na koncu niso izpeljali.

Pri Volkswagnu, ki je bil tedaj v državni lasti, so tako pripravili posebno različico modela KdF-Wagen, prilagojenega dolžini dirke. Pri zasnovi modela Type 64 je sodelovala ista ekipa inženirjev in oblikovalcev, ki je kasneje ustvarila tudi model Porsche 356.  Vse tri avtomobile so izdelali v delavnici Reutter Works v letih 1939 in 1940. Aluminijasta šasija in karoserija sta bili narejeni po tehnologiji, ki so jo uporabljali pri konstrukciji letal, uporabljenih tekom druge svetovne vojne, medtem ko so pogonski sklop in vzmetenje prevzeli iz Volkswagnovega modela Type 1. Zmogljivost originalnega zračno hlajenega motorja so za namene novega avtomobila povečali na 32 KM.

Čeprav je prvi dokončan avtomobil pristal v lasti nemške delavske fronte, se Ferry Porsche ni predal in je nadaljeval s sestavljanjem ostalih dveh avtomobilov. Drugi avtomobil je bil dokončan konec leta 1939, medtem ko je bil tretji, zgrajen na šasiji prvega, razbitega v prometni nesreči, dokončan v juniju 1940. Zadnji izdelani avtomobil je ostal v družinski lasti in sta ga vozila tudi Ferry in Ferdinand Porsche. Številka 3 je bil tudi edini avtomobil, ki je preživel vojno, ob ustanovitvi novega podjetja v Avstriji leta 1946 pa je Ferry Porsche nanj lastnoročno namestil napis Porsche na prednjem delu avtomobila.

Leta 1947 so pri Porscheju pričeli z njegovo obnovo, ki jo je dokončal mladi Pinin Farina v italijanskem Torinu. Leto dni kasneje so prenovljeno legendo postavili ob bok novemu modelu Porsche Type 356. Kmalu zatem ga je od Porscheja odkupil avstrijski dirkač Otto Mathé in ga imel v lasti do svoje smrti leta 1995. Leta 1997 je prešel v roke svojega tretjega lastnika, Thomasa Gruberja, medtem ko se je njegov četrti lastnik sedaj odločil za prodajo. Avtomobil, ki je kljub svoji častitljivi starosti imel le štiri lastnike, je še vedno odlično ohranjen v svojem izvirnem stanju. Po besedah Marcusa Göriga, avtomobilskega strokovnjaka pri dražbeni hiši RM Sotherby’s, pa brez modela Type 64 ne bi bilo kasnejših modelov 356, 550 in 911.

Dražbena hiša RM Sotheby’s ga namerava ponuditi na dražbi 15. avgusta v sklopu avtomobilskega tedna v Montereyu.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops, RM Sotherby’s. Foto: RM Sotherby’s.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Tehnološko partnerstvo skupine Hyundai s hrvaškim Rimcem
Kia s skicama še enega malega športnega terenca