Novice

Nakup avtomobila ob pomoči umetne inteligence kmalu realnost

Ameriško podjetje za razvoj programske opreme Salesforce razvija programska orodja na podlagi umetne inteligence, ki naj bi, poleg izboljšane uporabniške izkušnje strank, podjetjem iz avtomobilske branže olajšala tudi logistične procese.

Glede na to, da v zadnjem obdobju umetna inteligenca in rešitve na njeni osnovi z velikimi koraki vstopajo v vse pore vsakdanjega življenja, ne čudi, da so se pri ameriškem tehnološkem gigantu Salesforce odločili tovrstna orodja ponuditi tudi avtomobilski industriji. Ta sicer nekaj rešitev na osnovi umetne inteligence tudi že ponuja v svojih izdelkih.

Kar nekaj avtomobilskih proizvajalcev se odloča (ali pa so se že odločili) za spremembo načina prodaje svojih izdelkov z uvajanjem spletne prodaje in prehodom na agencijski model, ki lokalne zastopnike postavlja v novo vlogo. Salesforce s tem namenom razvija rešitev Automotive Cloud, ki bo ob pomoči sistemov umetne inteligence avtomobilskim proizvajalcem omogočal nov pristop do končnih kupcev.

Programska orodja Einstein GPT naj bi omogočala nagovor morebitnih kupcev z osebnim pristopom ter jim ponudila proizvode na podlagi njihovih želja, obenem pa naj bi poskrbela za celovit način komunikacije in načrtovanje. Vprašanje je le, s kolikšnim zaupanjem bodo potencialni kupci spustili blizu sodobno različico “velikega brata”, ki bo ob pomoči računalniško vodenega pogovora poskušal razbrati njihove misli in potrebe ter jim predlagal optimalno vozilo za njihove potrebe.

Pri podjetju Salesforce naj bi ugotovili, da kar 99 odstotkov vseh kupcev ni zadovoljnih z izkušnjo tradicionalnega načina prodaje, v kvaliteto svojih digitalnih storitev pa naj bi dvomilo tudi več kot 80 odstotkov avtomobilskih proizvajalcev. Zdravilo za tovrstne težave naj bi bila rešitev Automotive Cloud Intelligence, ki bo ob uporabi tehnologije Einstein AI in analize sistemov za upravljanje ali vodenje odnosov s strankami omogočala celovit vpogled v celotno poslovanje in inventar, ter povečala učinkovitost vseh delov ekosistema in logistike avtomobilskih podjetij.

Očitno se nam tudi na tem področju z razvojem tehnologije že v bližnji prihodnosti obetajo drugačni časi,. Zaenkrat pa se težko znebimo prepričanja, da bi večina kupcev še naprej sama našla pot do kvalitetnega izdelka po razumni ceni – če bi bil seveda na voljo.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops. Foto: Salesforce – zaslonski posnetek.)

Mnenja uporabnikov

4 komentarjev za "Nakup avtomobila ob pomoči umetne inteligence kmalu realnost"


Firediver
1 leto 23 dni nazaj

Tole je malo zmedeno napisano.
1. Razumem, da bo UI v pomoč prodajnikom in da bo za kupca “čisto nova izkušnja”. Ali s tem odpadejo testne vožnje in “človeški” prodajalec? Odpade salon, ker zadevo naročiš online, dobavni rok pa je s pripisom “zaloga pri proizvajalcu”? Če vse to odpade, koliko se bodo avtomobili pocenili?
2. Če bo UI pomagala kupcu pri njegovih željah, to pomeni, da bodo vsi avtomobili individualistično opremljeni za vsakega kupca posebej? Supeeeeeeer!

drugmirko
1 leto 23 dni nazaj

tole, pod št.2 lahko kar pozabiš….. za proizvajalce to pomeni logistično nočno moro, višje proizvodne stroške in posledično manjši dobiček….. za kupca pa sigurno ne pocenitve! zato si tak model proizvodnje in prodaje lahko privoščijo samo premijske znamke, pa še to pogojno in ne v celoti.

Firediver
1 leto 23 dni nazaj

Že, že…št. 2 je preveč dobra in neizvedljiva…ampak kaj potem ostane kupcu glede te UI kot pomoč pri nakupu? Gledanje online katalogov in animacij?

xxl
1 leto 25 dni nazaj

Jaz bi ta program uporabil samo informativno.

 
Električni Enyaq iV bo osnova futurističnega potovalnika Škodinih študentov
Lancia dviguje napetost pred načrtovanim razkritjem novega koncepta