Novice

Rivian in Amazon v pogovorih o spremembi pogodbe

Kot je znano, je ameriški velikan spletnih nakupov že leta 2019 z ameriškim proizvajalcem električnih vozil podpisal naročilo za 100.000 električnih dostavnikov z dogovorjeno dobavo do leta 2030.

A glede na to, da je podjetje Amazon trenutno v procesu zmanjševanja stroškov, naj bi letos prevzeli (in plačali) le 10.000 električnih dostavnikov, kar naj bi bilo manj od načrtovanega. Pri Rivianu se zavzemajo za nov dogovor, ki bi jim omogočil prodajo tovrstnih vozil tudi ostalim zainteresiranim podjetjem, trenutno naj bi tako potekali pogovori med predstavniki obeh podjetij o možnosti umika členov o ekskluzivnosti iz prvotne pogodbe. Predstavniki Amazona naj bi se sicer še naprej zavedali dejstva, da so glede na dogovorjeno dolžni do leta 2030 prevzeti 100.000 vozil.

Obe podjetji se trenutno soočata s spremenjenimi razmerami na trgu in sta zato primorani k uvajanju novih varčevalnih ukrepov – posledično so pri Amazonu odpustili približno 18.000 zaposlenih ter začasno ustavili gradnjo njihovega drugega sedeža podjetja. Tudi za Rivian časi niso najbolj rožnati, saj so za letos napovedali manjšo proizvodnjo od načrtovane, kar je imelo za posledico tudi padec vrednost njihovih delnic. Na stranski tir so zaenkrat postavili tudi dogovor z Mercedesom glede proizvodnje električnih vozil v Evropi, pri razvoju pa naj bi se najprej osredotočili predvsem na že obstoječe dejavnosti in ne na razvoj novih platform.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops. Foto: Rivian.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Kitajski Nio hiti v Evropo z novim karavanom
Nemčija ima vse več zaveznikov