Novice

Nov proizvodni obrat za projekt Trinity

Volkswagen namerava poleg obstoječega obrata v Wolfsburgu zgraditi nov, sodoben proizvodni obrat, v katerem bodo sestavljali nov električni model, zaenkrat znan pod kodnim imenom Trinity.

Odločitev nadzornega odbora skupine Volkswagen za gradnjo novega obrata je bila dokončno sprejeta pretekli teden, pri Volkswagnu pa so jo utemeljili z dejstvom, da jim bo novo zasnovan objekt omogočil lažjo implementacijo sodobnih proizvodnih procesov, ki jih bi zasnova obstoječega objekta v Wolfsburgu omejevala. V novem objektu naj bi proizvajali omejeno število različic, proizvodnja pa naj bi posledično potekala z manjšim številom komponent, učinkovitejšimi proizvodnimi linijami, bolj avtomatizirano ter v skladu z novimi koncepti logistike. Pri proizvajalcu še poudarjajo, da bo novi obrat tehnološko napreden in ogljično nevtralen.

Po trenutnih načrtih čas izdelave posameznega vozila ne bi smel presegati deset ur, saj naj bi z visokim deležem avtomatiziranih procesov močno povečali učinkovitost. Proizvodne kapacitete naj bi znašale okrog 250.000 vozil letno, kar je približno polovica proizvodnje obstoječega obrata v Wolfsburgu, kjer trenutno poteka izdelava Volkswagnovih modelov Golf, Tiguan in Touran ter Seatovega Tarraca.

Električni avtomobil, ki nastaja po kodnim imenom Trinity, bo predstavljal električno prihodnost znamke in naj bi ob krajših polnilnih časih omogočal do 700 km dosega z enim polnjenjem. Zasnovan je na novi platformi SSP (Scalable Systems Platform), ki naj bi poleg enotne strukture omogočala uporabo standardiziranih paketov baterij in programske opreme. Vgrajene tehnologije naj bi že omogočale avtonomno vožnjo četrte stopnje, ki pa naj ne bi bila na voljo takoj po prihodu na trg. Prihajajoči model bo omogočal aktivacijo funkcij avtomobila po naročilu preko vgrajene programske opreme in s pomočjo brezžičnih posodobitev, obenem pa naj bi podpiral povezljivost V2X (vehicle-to-everything).

Nemški avtomobilski proizvajalec bo v postavitev novega proizvodnega obrata vložil približno dve milijardi evrov. Z gradnjo naj bi pričeli prihodnjo pomlad, pričetek proizvodnje pa je predviden za leto 2026.

Avtomobilizem.com (Vir: Motor Authority, Volkswagen. Foto: Volkswagen.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Austral je križanec Renaultovega novega vala
Mazda CX-60 bo najzmogljivejši model znamke