Novice

Mazda CX-60 bo najzmogljivejši model znamke

Japonski avtomobilski proizvajalec je razkril novega križanca, ki bo namenjen trgom Evrope, Japonske in Avstralije.

Mazda CX-60 kot nov vodilni model vstopa v Mazdino družino športnih križancev. Zasnovana je na prilagodljivi večnamenski arhitekturi Skyactiv in ob medosni razdalji 2,870 m v dolžino meri 4,745 m, široka je 1,890 m z višino 1,680 m. Zunanjost novega križanca temelji na oblikovalskem jeziku Kodo s športnim videzom sprednjega dela ob agresivni zasnovi zadka. Na voljo bo v osmih barvnih odtenkih in z 18- oziroma 20-palčnimi platišči.

Sodobna notranjost bo ob premijskem videzu izražala športni duh, vozniku in potnikom pa bo na voljo vrsta naprednih tehnologij. Pred voznikom se nahaja digitalna instrumentna plošča, za varno podajanje informacij pa bo skrbel še prikazovalnik na vetrobranskem steklu s trikrat večjo površino prikaza informacij, kot je na voljo lastnikom Mazde CX-30. Osrednji del armaturne plošče zaseda 12,5-palčni zaslon informacijsko-multimedijskega sistema, ki bo nudil napredne možnosti povezljivosti. Za optimalne nastavitve voznikovega delovnega prostora bo lahko poskrbel nov sistem personalizacije, ki s pomočjo kamere zazna položaj voznikovih oči in temu  ustrezno prilagodi položaj sedenja in volana ter vzvratna ogledala in pozicijo prikaza prikazovalnika na vetrobranskem steklu. Prtljagi bo namenjenih 570 litrov prostora v prtljažniku, ki se ob zloženih zadnjih sedežih poveča na 1.148 litrov oziroma 1.726 litrov če predmete naložimo do stropa.

V Evropi bo nova Mazda CX-60 za začetek na voljo s tremi pogonskimi sklopi, največ moči bo nudil priključno-hibridni pogonski sklop s sistemsko močjo 241 kW in 500 Nm navora. Sestavljata ga 2,5-litrski štirivaljnik Skyactiv-G (141 kW in 261 Nm) in električni motor (100 kW in 250 Nm) v povezavi z baterijskim paketom kapacitete 17,8 kWh. Najmočnejša Mazda, namenjena vsakodnevnemu prometu, bo iz mirovanja do 100 km/h pospešila v 5,8 s in brez težav dosegla elektronsko omejenih 200 km/h. Električni sklop naj bi omogočal do 60 km čiste električne vožnje, baterijo pa bo možno napolniti v približno štirih urah ob uporabi polnilnika z izmeničnim tokom.

Na voljo bosta še novi 3,0-litrski bencinski vrstni šestvaljnik Skyactiv X v kombinaciji z 48-voltnim sistemom blagega hibrida s katerim bo nadgrajen tudi 3,3-litrski dizelski e-Skyactiv D. Vsi modeli bodo sparjeni z novim 8-stopenjskim samodejnim menjalnikom z integriranim sistemom električnega motorja/generatorja, standardnim štirikolesnim pogonom i-Activ in možnostjo izbire različnih voznih načinov (Normal, Sport, Off-Road, Towing in EV).

Zanesljivo lego na cesti bo, poleg vrste asistenčnih sistemov, zagotavljalo tudi nadgrajeno vzmetenje s sistemom KPC (Kinematic Posture Control). Serijsko bodo na voljo 360-stopinjska kamera, opozorilo ob izhodu iz avtomobila, sistem prepoznavanja prometnih znakov ter vrsta drugih sistemov, vključno s sistemom zaviranja v sili z zaznavo pešcev in kolesarjev, sistemom za ohranjanje voznega pasu in prilagodljivim regulatorjem hitrosti.

Najprej naj bi bila na voljo različica priključnega hibrida, prvi avtomobili pa naj bi prišli v roke kupcev letošnjo jesen. Cene se pričenjajo pri 50.390 evrih za različico Prime E-Line, 51.990 evrih za različico Exclusive-Line, 54.390 evrov nas bo stala izbira različice Homura, najmanj 55.890 evrov pa bo potrebno odšteti za prestiž v različici Takumi. Konec leta naj bi se ponudbi pridružile izvedenke s šestvaljnim bencinskim motorjem, kot zadnji pa bo v paleti na voljo dizelski agregat.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops, Mazda. Foto: Mazda.)

Mnenja uporabnikov

4 komentarjev za "Mazda CX-60 bo najzmogljivejši model znamke"


chad
2 leta 1 mesec nazaj

Odlično, da sta na voljo tudi bencinski in dizelski šestvaljnik, bravo

Skyen
2 leta 1 mesec nazaj

Spredaj izgleda kot napihnjena Mazda2 (model pred toyota klonom).. vseeno pa pohvale mazdi, da niso zopet tlačili tistih glomaznih črnih oblog kot pri CX-30.

2 leta 1 mesec nazaj

Komaj prišla ven, pa zgleda že kot 6 let star model. Palec dol mazdinim oblikovalcem.

2 leta 1 mesec nazaj

Meni je lep. Palec gor za šestvaljnike in da tudi pri hibridih niso vgradili mlinčkov.

 
Nov proizvodni obrat za projekt Trinity
Dolgo pričakovano razkritje Volkswagna ID.Buzz