Novice

Nova generacija Mercedes-Benza GLA

Druga generacija modela GLA prinaša poudarjen značaj, prostornost in še večjo varnost ter zaokroža ponudbo modelov kompaktnega razreda znamke Mercedes-Benz.

Nova generacija modela Mercedes-Benz GLA predstavlja popolno sinergijo estetike in terensko robustnega značaja ter ponazarja dinamiko križancev in sodobnega prestiža.

Novi GLA, kljub dejstvu, da predstavlja vstopni model razreda križancev znamke, že na prvi pogled poudarja svoj značaj, saj je dobrih deset centimetrov višji od predhodnika in kljub višjemu položaju sedenja nudi dovolj prostora za glavo. Tudi sicer prostora v kabini ne manjka, med drugim zahvaljujoč medosni razdalji, ki znaša 2,729 m. Zasnova sprednjega dela, podobno kot pri ostalih pripadnikih znamkinega segmenta križancev, izraža športni značaj s kančkom prestiža in poudarjenim emblemom znamke na sredini maske, videz zunanjosti pa skladno s trenutnimi oblikovalskimi smernicami znamke v tem segmentu zaznamujejo skladne linije in kratki previsi. Kljub pripadnosti kompaktnemu razredu ob dolžini 4,410 m in širini 1,834 m (2,020 m s stranskimi ogledali) novi GLA izraža mogočnost in dinamiko, ki jo še dodatno poudarijo aluminijasta platišča v velikostih med 17 in 20 palcev.

Pogled v notranjost razkriva čiste linije in uporabo kvalitetnih materialov, ki poudarjajo prestižnost in tehnološko naprednost. Pred voznikom se nahaja digitalna instrumentna plošča, ki se nadaljuje v osrednji zaslon multimedijskega sistema. Na voljo bodo tri različne kombinacije – dva 7-palčna zaslona, kombinacija 7-palčnega in 10,25-palčnega ter dveh 10,25-palčnih zaslonov, ki služijo prikazu informacij ter vsebin zmogljivega multimedijskega sistema MBUX s podporo glasovnemu upravljanju. Podobno kot v modelih višjih razredov, bo tudi v novem kompaktnem križancu na voljo vrsta asistenčnih sistemov, vključno z aktivnim pomočnikom za ohranjanje varnostne razdalje z možnostjo samodejnega zaviranja ter ponovnega speljevanja (Distronic) v navezi s parkirnim pomočnikom in navigacijo, vklop funkcije jadranja v varčnem načinu vožnje, sistem za krmiljenje z možnostjo zaviranja v sili in pomočnikom za ohranjanje voznega pasu ter samodejna zaustavitev na odstavnem pasu v primeru nuje. Vozniku v pomoč bodo še sistem za omejitev hitrosti s prepoznavanjem prometnih znakov, pomočnik za zaznavo vozil v mrtvem kotu ter sistem Pre-Safe Plus, ki v primeru zaznave možnosti trka pripravi vse potrebno za ublažitev posledic.

Pri Mercedesu so tokrat poskrbeli tudi za terenske navdušence s paketom Off-Road Engineering, ki sicer cestnemu terencu vdahne nekaj terenske duše. Ob vklopu terenskega načina vožnje se prilagodi delovanje štirikolesnega pogona in sistema ABS, omogoči funkcija omejevanja hitrosti ob vožnji navzdol ter prilagodi svetlobni snop sprednjih LED žarometov.

Izbirati bo možno med bencinskima štirivaljnikoma z 1,3 l ter 120 kW / 163 KM in 250 Nm navora (200 GLA) ter dvolitrskim s 165 kW / 225 KM ter 350 Nm navora (GLA 250), ki prihaja tudi v različici 4Matic. Dizelska motorja ob prostornini dveh litrov razvijeta 110 kW / 150 KM in 320 Nm navora (GLA 200 d) ter 140 kW / 190 KM ob 400 Nm navora (GLA 220 d) in v obeh različicah nudita tudi možnost štirikolesnega pogona 4Matic. Motorji so uparjeni z 8-stopenjskim samodejnim menjalnikom 8G-DCT, le najšibkejša bencinska različica prihaja  s 7-stopenjsko avtomatiko 7G-DCT.  

Proizvodnja bo potekala v nemškem proizvodnem obratu Rastatt in v kitajskem obratu v Pekingu, kjer bodo izdelovali modele, namenjene lokalnemu trgu. Nova generacija kompaktnega križanca GLA naj bi bila že konec aprila na voljo v prodajnih salonih v Evropi, kmalu zatem pa naj bi bil na voljo tudi kupcem na področju Združenih držav in Kitajske. Več informacij je na voljo v priloženem ceniku.

Avtomobilizem.com (Vir: Mercedes-Benz, Autocar. Foto: Mercedes-Benz.)

Mnenja uporabnikov

2 komentarjev za "Nova generacija Mercedes-Benza GLA"


wildbliw
3 leta 4 meseci nazaj

Simpatično; bi bil najbolj splošen in zaokrožen opis zunanjega izgleda. Za razliko od prve generacije avto ne izstopa več po drznem oblikovalskem jeziku, kjer se je vsak, ki ima rad lepe avte za njim ozrl in si rekel: “O hudo!” Avto ni več nastopaški, je pa mnogo bolj praktičen. Z drugimi besedami, ciljati je začel na drugo ciljno skupino. Na splošno avto ne izgleda tako slabo, je pa gotovo, da se ne bo praktično nihče več ozrl za njim. Če mu že posvetimo svojo pozornost, pa opazimo kljub vsemu eno nenavadnost. Iz strani izgleda, kot igrača. V smislu manjše sploh ne more biti; kot bi opazoval na pol izpraznjen balon. Nekako na velikem kolesju je postavljena miniatura; neproporcionalno, nismo tega vajeni. Tudi dokaj neizrazen mi deluje s strani. O oblikovalskem presežku s strani bi težko govoril. Če ga gledamo od spredaj ali zadaj, je druga zgodba. Maska je izredno posrečeno rešena in avto od spredaj zna zlesti pod kožo. Iz zadnje strani pa kaže celo kanček elegance, tiste umirjene in ne-nastopaške elegance. Notranjost je rešena lepo, še zdaleč pa znotraj znamke ni to njihov največji dosežek.

wildbliw
3 leta 4 meseci nazaj

Zanimivost tukaj je, da ima AMG verzija masko, ki da avtu dosti več značaja, kot maska pri ostalih linijah, kjer je le ta za odtenek bolj povprečna (še vedno svetlobna leta lepša od tiste pri klasi E).

 
Novi Nissanov X-Trail že v letošnjem letu
Škoda Octavia v naslednjem poglavju