Novice

Razkrita je druga generacija Mercedes-Benza GLA

Premierno razkritje modela GLA je tokrat prvič potekalo izključno v digitalnem svetu. Vodilni možje znamke so preko platforme Mercedes Me predstavili novo generacijo njihovega najmanjšega križanca.

Ola Källenius, izvršni direktor in predsednik upravnega odbora podjetij Daimler in Mercedes-Benz, je ob predstavitvi poudaril, da je novi GLA izboljšan v vseh pogledih in naj bi ob večji učinkovitosti ponujal še več udobja in varnosti. Direktor oddelka za oblikovanje Gorden Wagener pa je dodal, da je novi GLA idealna kombinacija avtomobila kompaktnega razreda in športnega križanca ter poudarja sodobno obliko prestiža.

Že na prvi pogled so opazni novi proporci zunanjosti, saj je model za več kot 10 cm višji (višina 1,611 m) od predhodnika in kljub kompaktnim meram (dolžina 4,410 m, širina 2,020 m) ponuja več prostora v notranjosti. Zgrajen je na osnovi nove generacije platforme MFA, videz zunanjosti pa sledi sodobnim oblikovalskim smernicam znamke v tem razredu. Pokončna sprednja maska izraža mogočnost, kratki sprednji ter zadnji previsi pa še dodatno poudarijo terenski značaj, ki se izraža tudi preko zaščitnih obrob na izpostavljenih delih karoserije.

Zasnova notranjosti sledi ostalim aktualnim modelom znamke z armaturno ploščo, ki v osnovi ponuja dva 7-palčna zaslona, opcijsko pa bo moč izbrati tudi večja zaslona velikosti 10,3-palcev. Zaslona sta sestavni del novega multimedijskega sistema MBUX z možnostjo upravljanja preko zaslona na dotik ali glasovnega upravljanja, prikaz določenih informacij pa bo na voljo tudi preko prikazovalnika na vetrobranskem steklu z barvnim prikazom. Paketi asistenčnih sistemov bodo razpoložljivi v odvisnosti od trga in naj bi vsebovali aktivnega pomočnika za ohranjanje varnostne razdalje z možnostjo samodejnega zaviranja ter ponovnega speljevanja v navezi s parkirnim pomočnikom in navigacijo, vklop funkcije jadranja v varčnem načinu vožnje, pomočnika za krmiljenje z možnostjo zaviranja v sili s pomočnikom za ohranjanje voznega pasu ter samodejno zaustavitev na odstavnem pasu. Poleg tega naj bi bili na voljo še sistem za omejitev hitrosti s prepoznavanjem prometnih znakov, pomočnik za zaznavo vozil v mrtvem kotu ter sistem Pre-Safe Plus, ki v primeru potencialnega trka pripravi vse potrebno za ublažitev posledic.

Motorizacijo sestavljajo bencinski in dizelski štirivaljniki, vstopni model (GLA 200) bo na voljo z 1,33-litrskim bencinskim motorjem in 120 kW (163 KM), medtem ko najzmogljivejši model (GLA 35 4MATIC) poganja 2,0-litrski bencinski motor z 225 kW (306 KM) in v sebi nosi gene modelov AMG.

S prodajo nove generacije modela Mercedes GLA naj bi pričeli v začetku prihodnjega leta, ko naj bi prvi primerki prišli v prodajne salone v Evropi.

Avtomobilizem.com (Vir in foto: Mercedes-Benz.)

Mnenja uporabnikov

1 komentar za "Razkrita je druga generacija Mercedes-Benza GLA"


xxl
1 leto 1 mesec nazaj

Hm, kot B cross. Prejšnji je bil bolj A cross.

 
Karavan naj bo!
Športni Toyotin Yaris bo predstavljen v Tokiu